НОВИНИ

Почина синът на Тодор Живков - Владимир Живков

bnt avatar logo
от БНТ
22:48, 22.07.2021
12759
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
почина синът тодор живков владимир живков
Слушай новината

Синът на Тодор Живков – Владимир Живков, е починал на 69 години, съобщава 24 часа.

Кончината на Владимир Живков е точно 40 години след смъртта на неговата сестра Людмила Живкова, която си отива на 21 юли 1981 г.

"Починал е Владо Живков. Говорих с Тодор Славков, той ми каза. Съжалявам много, не е моментът да говорим повече. Починал е в софийска болница днес, 22 юли, сутринта.", съобщи съпругата на покойния Иван Славков (съпруг на Людмила Живкова) - Валя, цитирана от БГНЕС.

Владимир Живков е роден на 5 юни 1952 г. в София в семейството на тогавашния секретар на Централния комитет на БКП Тодор Живков и Мара Малеева-Живкова.

През 1971 г. завършва средно образование в 35-та гимназия с преподаване на руски език в София. От 1971 г. е член на БКП. След това завършва право в Софийския университет. Докато учи е член на Софийския градски комитет на ДКМС.

През 1980 г. започва работа като научен сътрудник в Института по науките за държавата и правото при БАН. Под ръководството на неговия ръководител Ярослав Радев през 1981 г. защитава дисертация на тема „Правна оценка на Нюрнбергския процес“, вероятно писана от самия Радев.

Жени се два пъти – за Маруся Мирчевска, с която има син Тодор Живков, и за Валентина Станимирова, с която има дъщеря Елизабет Живкова.

След смъртта на сестра си Людмила Живкова Владимир Живков става главен директор на Центъра „Знаме на мира“ (до 1989 г.). Същата година е избран за член на Бюрото на Централния комитет на ДКМС. В периода 1982-февруари 1990 г. е председател на Международната фондация „Людмила Живкова“.

От 27 май 1983 до юни 1989 г. е заместник-председател на Комитета за култура. През 1986 г. става заместник-председател на Съвета за духовно развитие при Министерски съвет. От 1986 до изключването си през 1989 г. е член на ЦК на БКП. Народен представител в 8-о и 9-о народно събрание и член на Комисията по духовно развитие и на Ръководния комитет на българската интерпарламентарна група./ Уикипедия

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда със загуба в дебюта си в евротурнирите
Арда със загуба в дебюта си в евротурнирите
Напрежение на „Армията“: Ядосани фенове на ЦСКА нападнаха Стойчо Стоилов
Напрежение на „Армията“: Ядосани фенове на ЦСКА нападнаха Стойчо Стоилов