НОВИНИ

Почитаме паметта на загиналите български воини

почитаме паметта загиналите български воини
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
11:26, 05.11.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев отдава почит пред паметта на загиналите за България на днешната Архангелова задушница. Държавният глава участва във военния ритуал-панихида, който по традиция се провежда пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

На Архангелова задушница се отдава признателност и почит към паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

Заупокойната служба на Централните софийски гробища отслужва негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп в присъствието на президента, министъра на отбраната, началника на отбраната, висши офицери от въоръжените ни сили, членове на военно-патриотични съюзи.

Панихиди за Архангелова задушница ще бъдат отслужени и в редица български градове пред паметници на загинали във войните. В ритуалите ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част и родовете войски в българската армия, Силите за специални операции и от Националния военен университет "Васил Левски".

Венци и цветя и войнски почести в памет на загиналите по традиция от Министерството на отбраната ще поднесат и на българското военно гробище в Ново село, Струмишко, както и пред офицерските гробове в градското гробище в Струмица, Република Северна Македония.

Традиционно поклонение ще се проведе и на българското военно гробище в село Цапари в Република Северна Македония. На него ще присъства вицепрезидентът Илияна Йотова. По време на Първата световна война там са погребани 214 български войници и офицери. Това е първото възстановено българско военно гробище на територията на Северна Македония.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година. Традицията е прекъсната през 1946 година и се възстановена през 1992 година от Министерството на отбраната по предложение на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще присъства на военния ритуал за Архангелова задушница в Благоевград.

В 11.30 пред Паметника-костница на 581 офицери и войници, загинали в Междусъюзническата и Първата световна война, ще бъде отслужена заупокойна молитва от Неврокопския митрополит Серафим и свещеници. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред Братската могила.

Паметникът-костница, който е на входа на централния гробищен парк в Благоевград, беше възстановен преди три години по инициатива на местни патриотични сдружения, Регионалния исторически музей и с финансова подкрепа от Министерството на отбраната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоилов и Ивков обнадеждиха феновете на Левски във Варна
Стоилов и Ивков обнадеждиха феновете на Левски във Варна
Плевнелиев обяви среща на ГЕРБ и ПП следващата седмица
Плевнелиев обяви среща на ГЕРБ и ПП следващата седмица