НОВИНИ

Подвигнаха ново обвинение срещу Доналд Тръмп

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:47, 15.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Поредни обвинения срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Те са за опит да отмени загубата си на изборите през 2020 г. в щата Джорджия. Заедно с него са обвинени още 18 души, сред които негови адвокати и съветници. Тръмп отрича всички обвинения. Прокурорът на окръг Фултън в Джорджия даде срок на обвиняемите да се предадaт доброволно до 25 август. Още за обвиненията и за реакциите след решението на съдебния състав в Джорджия - в следващата минута.

"Въз основа на информация от проведено разследване, съдебен състав от окръг Фултън прие обвинителен акт, в който обвиняеми са 19 лица, за нарушаване на закона на Джорджия заради заговор за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г. в щата", заяви Фани Уилис, прокурор на окръг Фултън.

Окръжният прокурор на окръг Фултън - Фани Уилис заяви, че целта ѝ е да накара Тръмп да уважава законите на щата. Обвинителният акт е от 98 страници и съдържа 41 обвинения. 13 срещу бившия президент. Сред тях, освен за нарушаване закона за рекета в Джорджия, има и молба за нарушаване на клетва от държавен служител, сговор за извършване на фалшификация, неверни писмени и устни изявления и др. Освен Тръмп, обвиняеми по това дело са още бившият му адвокат Руди Джулиани, бившия началник на канцеларията на Белия дом Марк Медоус, бившият адвокат на Белия дом - Джон Истман.

"Всяко от лицата е обвинено по щатския закон за рекет и корумпирани организации чрез участие в престъпно начинание в окръг Фултън, Джорджия, и другаде, за да постигне незаконната цел да позволи на Доналд Тръмп да си присвои президентския мандат, с начало 20 януари 2021. По-конкретно, обвиняемите са предприели различни действия в Джорджия и на други места, за да блокират преброяването на гласовете на избирателите", заяви Фани Уилис, прокурор на окръг Фултън.

Делото се основава на телефонен разговор от януари 2021 г., в който Тръмп притиска високопоставен служител от избирателните органи на Джорджия и иска от него да му намери 11 780 гласа, за да може да обяви победа в щата. Служителят отказва. Реакциите след решението на съдебния състав в Джорджия. Тръмп за пореден път обяви, че делата срещу него са политически мотивирани.

„Защо не повдигнаха обвинение преди 2,5 години? Защото искаха да го направят точно по средата на моята политическа кампания. Лов на вещици!“, коментира Тръмп.

Демократите в Конгреса обявиха, че виждат повтарящ се модел на престъпна дейност на бившия президент - той е и първият, срещу когото има криминални обвинения. Поредните съдебни проблеми на Тръмп вероятно ще се отразят на водещия кандидат на републиканците в надпреварата за Белия дом догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Рибарски: Резултатите в последните два мача не отговарят на амбициите на отбора
Атанас Рибарски: Резултатите в последните два мача не отговарят на амбициите на отбора
35 души са загинали след взрив на бензиностанция в Дагестан
35 души са загинали след взрив на бензиностанция в Дагестан