НОВИНИ

Политическите партии се подготвят за първото заседание на 46-ото НС

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 20.07.2021
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

46-ото Народно събрание ще проведе първото си заседание утре. Парламентарните групи днес проведоха заседания в партийните си централи. По думите им се обсъждат технически и организационни въпроси.

Разликата между 45-тия и 46-тия парламент е размяната между първите две парламентарни групи - "Има такъв народ" и ГЕРБ. В това Народно събрание ще има и парламентарна група с ново име. "Изправи се! Мутри вън" от утре ще са "Изправи се БГ! Ние идваме".

46-ият парламент ще заседава отново в старата сграда

Междувременно от "Има такъв народ" дадоха заявка за промяна в стила си на общуване с другите партии, като дори обмислят евентуално коалиционно споразумение. От партията на Слави Трифонов обаче не казаха кой ще е техният кандидат за председател на Народното събрание.

Според ГЕРБ държавата ще колабира при евентуални трети избори. От БСП и ДПС днес не коментираха нищо пред медии.

След близо час и половина среща на групата на "Има такъв народ" те не пожелаха да кажат дали отново кандидатът им за председател на парламента ще е Ива Митева.На въпрос дали са обсъждали ново предложение за премиер те отговориха, че са говорили "много неща". Искаха да покажат, че сменят стила и са си направили изводи.

"Още в началото на заседанието ще знаете това нещо, нещата, които трябва да се обявяват в Парламента, ще ги обявяваме в Парламента. Нещата, които трябва да бъдат обявени в разговори с другите парламентарни групи ще ги научат първо те в разговор с тях, така както изисква тази професионална диалогичност", каза Ивайло Вълчев от "Има такъв народ".

От формацията на Слави Трифонов очакват да чуят останалите партии, за да преценят дали ще сключат коалиционно споразумение. Наясно са, че поемат голяма отговорност.

"Тези дни показваме с всичките си думи и действия, че абсолютно осъзнаваме това, което лежи на нашите плещи", допълни още Вълчев.

ГЕРБ-СДС ще предложат за заместник-председател на парламента Росица Кирова, която е била част от партията на Слави Трифонов. Начело на парламентарната им група отново ще е Десислава Атанасова. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на заседание на 46-я парламент ще стане ясно дали ще има правителство с мандата на "Има такъв народ". Те потвърдиха за себе си, че са в опозиция.

Борисов: От утрешния ден ще знаем дали ще има правителство

"Ние няма да правим този път правителство. Ще отидем и ще го върнем. А с трети мандат партии с по 30 човека е несериозно да се говори за правителство. Просто е несериозно. Ние, ако ни вкарат, а това е изцяло по вина на Радев, тоест трети избори, аз съм убеден, че вече държавата ще колабира", заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

От "Демократична България" смятат, че е здравословно кабинет да бъде излъчен с първия мандат на "Има такъв народ".

"Страната трябва да има управление поради много причини, но ние не сме готови да подкрепим на всяка цена управление, защото сме обещали на нашите избиратели да гарантираме, че управлението ще бъде управление на дълбоката промяна, което изисква много внимателно ангажимент по програми", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!" вече няма да се казва така. Избрали са да се наричат „Изправи се БГ! Ние идваме!". Мая Манолова остава председател на групата, а неин заместник отново ще е адвокат Николай Хаджигенов. Татяна Дончева ще е предложението за зам.-председател на НС. Манолова коментира, че ще вземат решение дали да подкрепят правителство, предложено от "Има такъв народ", едва когато се запознаят с приоритетите на управлението.

Манолова: Новата ни парламентарната група се казва "Изправи се.БГ. Ние идваме"

Ако кабинетът бъде представен отново по този начин, без преди това да са представени политиките какво правите?

"Императивно взимане на решения и поставяне и извиване на ръце, на който и да било... Ние макар и най-малките все пак имаме подкрепа на не малко хора. Гражданите очакват от нас да бъдем граждани, не да изпълняваме нечии разпореждания, тоест това няма да стане", отговори съпредседателят на "Изправи се! Мутри вън!" Николай Хаджигенов.

В навечерието на старта на 46-тото народно събрание доайенът, който и този път е Мика Зайкова от "Има такъв народ" отново иска да се обединят .

"Рецептата е същата, само че надявам се, че сме поумнели, защото не може през два или три месеца - аз разбирам избора е демократична процедура, ама айде да не прекаляваме в ползването на тая процедура, да седнем и да си свършим работата. Да си структурираме парламента, да си изберем правителство и да работим за хората, защото хората това чакат", каза Зайкова.

Началото е утре, какви решения ще вземат и колко дълго ще работи това народно събрание предстои да разберем.

Репортери: Десислава Маркова, Ирина Цонева, Вера Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът реши, че кметът на село Бата е бил неправомерно задържан за купуване на гласове
Съдът реши, че кметът на село Бата е бил неправомерно задържан за купуване на гласове
Епидемичен взрив от COVID-19 на кораб на пристанище Бургас
Епидемичен взрив от COVID-19 на кораб на пристанище Бургас