НОВИНИ

Политическите страсти около екипа на Украйна продължават

bnt avatar logo
от Станислава Кръстева
10:28, 09.06.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
Футболният екип на Украйна
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът на Украйна Владимир Зеленски публикува своя снимка в Инстаграм, на която позира с екипа на националния тим на страната. Въпросните фланелки породиха голяма полемика, заради изобразената на тях карта, включваща анексирания от Русия Крим.

„Очакваме петък“, написа Зеленски, посочвайки деня, в който ще започнат европейските футболни финали. Това веднага беше забелязано от руските медии, които публикуваха фотоса.

„Екипът на националния отбор на Украйна определено е специален. Фланелката е знак как да шокираме. Съдържа няколко важни символа, които обединяват украинците от Луганск до Ужгород, от Чернигов до Севастопол. Страната ни е една и неделима. Крим е Украйна“, написа президентът на страната на друга снимка в социалната мрежа.

От пресслужбата на УЕФА обаче вече обявиха, че екипите на Украйна съответстват на всички правила на организацията. От централата се надяват да не се пораждат повече политически скандали около футбола.

Преди няколко дни Украйна показа фланелките на футболистите си за Евро 2020, украсени с картата на страната в бяло, включваща Кримския полуостров и надписа "Слава на Украйна".

Русия анексира полуостров Крим от Украйна през 2014 г. и го смята за част от своята територия – нещо, което се отхвърля от международната общност.

Евро 2020 започва на 11 юни и ще продължи до 11 юли. Националният тим на Украйна е в една група с Австрия, Северна Македония и Нидерландия.

Всички мачове от шампионата ще можете да гледате в спортната секция на bntnews.bg. 27 мача от програмата ще можете да наблюдавате и по БНТ. Очаквайте и богатата студийна програма, която подготвя екипът на националната телевизия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК изтегли номерата на партиите в бюлетината за изборите на 11 юли
ЦИК изтегли номерата на партиите в бюлетината за изборите на 11 юли
Намериха спасителна жилетка на пилота на падналия изтребител
Намериха спасителна жилетка на пилота на падналия изтребител