НОВИНИ

Полша и Унгария искат ЕК да удължи забраната за внос на украинско зърно

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
22:22, 14.09.2023
Чете се за: 01:30 мин.
По света
полша унгария искат удължи забраната внос украинско зърно
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Полша и Унгария поискаха Европейската комисия да удължи забраната за внос на украинско зърно, която изтича утре. И двете страни заплашиха, че ако това не стане, то ще въведат ограничения на национално ниво, което е в нарушение на европейските правила.

Полша няма да позволи да бъде наводнена с украинско зърно, написа полският премиер Матеуш Моравецки в социалната мрежа Х, известна по-рано като Туитър. Във вторник полското правителство одобри резолюция с призив Еврокомосията да удължи забраната за внос на украинско зърно.

Унгария също обяви, че ще забрани вноса на украинско зърно в защита на националните пазари, ако ЕС не удължи действащата в момента забрана. В Полша моментът е чувствителен - управляващите се опасяват от недоволство заради предстоящите следващия месец парламентарни избори.

Анджей Соболевски - фермер: "Могат да казват, каквото си искат, както Европейската комисия, така и нашето правителство. Знаем, че украинското зърно продължава да влиза в страната. Разликата в цената е около 200-300 полски крони на тон, просто има прекалено много украинско зърно в Полша и нашата финансова ситуация е зле."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски надви Пирин с два късни гола и се изкачи на трето място в Първа лига
Левски надви Пирин с два късни гола и се изкачи на трето място в Първа лига
Държавата със стратегия за развитието на Международния панаир в Пловдив
Държавата със стратегия за развитието на Международния панаир в Пловдив