НОВИНИ

Поне четирима загинали и повече от 60 ранени след пожара в ирански затвор

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:32, 16.10.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко четирима затворници са загинали, а повече от 60 са ранени след пожар в затвора Евин в иранската столица Техеран. Там присъди излежават много политически затворници и хора с двойно гражданство.

Информацията за инцидента е противоречива - имаше данни за бунт в едно от крилата, които по-късно бяха опровергани. Според държавните медии обаче, случващото се в Евин няма връзка с продължаващите повече от месец протести срещу властта.

Стрелба и експлозии, гъст дим и пламъци в затвора Евин са запечатали клипове, пуснати в социалните мрежи в Иран, и разпространени от информационните агенции в страната. Според първоначалните данни в шивашки цех на затвора е избухнал пожар след конфликт между затворници. Появи се информация и за бунт в едно от отделенията на мястото за лишаване от свобода, но след това тя беше опровергана.

В затвора присъди излежават множество чужденци, част от тях са били освободени за няколко дни, което роди хипотезата, че властта е инициирала палежа в Евин. След новината за избухналия пожар, стотици граждани и автомобили се насочиха към затвора. Край стените му събраха и близки на лишени от свобода.

Няколко часа по-късно властта обяви, че ситуацията е овладяна. Не е ясно дали инцидентът има връзка с антиправителствените протести, които продължават в Иран повече от месец.

Причина за недоволството стана смъртта на 22 годишна жена. Според официалната информация, след задържането си заради неспазване на правилата за носене на хиджаб, тя е починала от инфаркт. Семейството ѝ твърди, че ѝ е нанесен побой от нравствената полиция и това е причина за кончината ѝ.

Демонстрациите в Техеран продължават - медиите разпространиха кадри, на които се виждат протестиращи студенти, като на моменти напрежението ескалира.

Вижте още в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Италия и Франция срещу поскъпването на живота
Протести в Италия и Франция срещу поскъпването на живота
Тодор Киселичков: Ще ни бъде трудно да запазим елитния си статут
Тодор Киселичков: Ще ни бъде трудно да запазим елитния си статут