НОВИНИ

Поптодорова: Върви се към засилен санкционен режим

bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 24.02.2022
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Бившият посланик в САЩ Елена Поптодорова заяви в "Още от деня", че е озадачена от заявлението на българските власти, че ще поискат вкарването в действие на чл. 4 от Вашингтонския договор.

„Би трябвало да получим повече яснота защо искаме тези допълнителни консултации, след като приключи обща пресконференция на лидерите на НАТО и ЕС. Там бяха изразени позициите ни, на съюзните държави. Имам опасения, че тези консултации се искат, за да се отслабят позиции, които вече са заявени публично през ръководителите на нашите два съюза. За това колебание подпомага тази неспособност на парламента днес да приеме монолитна декларация, каквато би следвала да направи българският парламент“, коментира Поптодорова.

И допълни, че се върви към засилен санкционен режим.

„Русия се опитва да омаловажи ефекта от санкциите до тук. Но досега санкции след 2014 г. бяха прилагани постепенно и колебливо. Това, което предстои да се случи и вече започва да се случва, са масирани, тежки санкции, които ще атакуват ключови финансови институции на Русия, с оглед ограничаване на способностите на държавата да оперира на световните пазари“, каза Поптодорова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Анастасов, ДПС: Сега е важно всички власти да говорим в един глас
Станислав Анастасов, ДПС: Сега е важно всички власти да говорим в един глас
Квалификант сложи край на царуването на Джокович в тениса
Квалификант сложи край на царуването на Джокович в тениса