НОВИНИ

Посланик Айлин Секизкьок пред БНТ: Турция преживява небивало бедствие в историята на страната

Тя благодари на българската държава за искрената подкрепа

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 07.02.2023 (обновена)
5822
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Турция преживява небивало бедствие в историята на страната. Относно мащаба на земетресението - 350 км е дължината на разломните линии, 30 000 кв. метра е засегнатото пространство, 13,5 милиона е населението, което е засегнато. Десет са пострадалите области. Това каза в студиото на "Денят започва" турският посланик у нас Айлин Секизкьок.

"Това са големи области, чиито индустриален и търговски капацитет е много голям. В Газиантеп имаме 3500 души, които са открити мъртви. 5900 сгради са напълно сринати. Над 15 000 са ранените до момента. Боим се, че тези цифри ще нараснат и с тревога очакваме това. Мобилизирахме всичките възможности. Турция е голяма и силна държава, имаме голям и висок капацитет, но времето е крайно неблагоприятно, изключително тежки, зимни условия. Много е голям магнитудът - две последователни земетресения със сила над 7 по Рихтер. Имаме нужда от подкрепа на международната общност", каза Н. Пр. Айлин Секизкьок - посланик на Турция.

Българските спасители помагат на пострадалите от трусовете в района на Адана

Посланик Секизкьок благодари на българската държава, на българското правителство и на българския народ за искрената подкрепа.

"Президентът на България ми се обади в 6.00 часа сутринта и каза, че се мобилизират възможностите, подготвят се военните самолети. Това е първата държава след Азербайджан, която се задейства беше България, което е много важно за нас. Всички спасителни екипи са в Турция. От всички краища на страната получаваме информация в посолството, че се организират кампании. Скърбим много, но съм горда, че съм посланик в една държава, която толкова много обича Турция.

На този етап има нужда от спасителни екипи в градските райони, където има много тежки щети. България е от държавите, които осигури такъв издирвателен и спасителен екип. Пристигат екипи и от други 40 държави.

Българският посланик в Турция Ангел Чолаков в момента е в района на бедствието и лично проследява спасителните операции, добави Айлин Секизкьок.

Вторичните трусове продължават и са много силни, има и срутени болници, но много държави изпращат полевите си болници, каза още посланикът. В момента продължава разчистването на отломките, винаги се случват чудеса, мислим, че можем да намерим още оцелели, добави тя.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на туризма: Към момента няма данни за бедстващи българи в Турция
Министърът на туризма: Към момента няма данни за бедстващи българи в Турция
От нашите пратеници в Турция: Спасителни екипи търсят оцелели под руините в Адана
От нашите пратеници в Турция: Спасителни екипи търсят оцелели под руините в Адана