НОВИНИ

Повече от 800 участници стартираха в Маратона на приятелството в Плевен

Маратонът на приятелството бе открит от кмета на община Плевен д-р Валентин Христов и председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански.

повече 800 участници стартираха маратона приятелството плевен
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:30, 19.05.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Повече от 800 участници от 17 държави стартираха в различните дистанции на Маратона на приятелството в Плевен, който се провежда днес за десети път.

Около 290 са само записалите се в дисциплините – класически маратон (42.2 км), полумаратон (21,2 км), 10-километрова дистанция и щафета. Повече от 500 са регистрираните деца които се състезават в специалния формат Fun Run Kids.

Най-възрастният участник е на 78 години. За осми път част от маратона е и 77-годишният Алън Кей, който е най-възрастният сред чужденците.

Маратонът на приятелството бе открит от кмета на община Плевен д-р Валентин Христов и председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански, който стартира в трикилометровия крос "Аз мога". Тази година в маратона се включи отново и Оливър Патън от посолството на Великобритания у нас.

"Плевенският маратон е символ на силата на човешкия дух и приятелство. Той помага за изграждането на общество, в което хората с увреждания срещат уважение за своите способности, таланти и потенциал," каза в поздравлението си към организаторите и участниците в маратона посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Кенет Мертен, което бе прочетено при откриване на надпреварата.

Маратонът на приятелството в Плевен популяризира не само активния начин на живот за цялото семейство, но и традиционно подкрепя благотворителни каузи. Тазгодишното издание набира средства за стипендия за студент в Медицинския университет в Плевен, изгубил единия или двамата си родители или израснал в специализирана институция.

От създаването си Маратонът на приятелството работи и за приобщаването на хората с различни способности, както и на малцинствата. Като доброволци в организацията на събитието активно се включват представители на местната ромска общност в Плевен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спирането на Симеоновския лифт: Взаимни обвинения на местната власт
Спирането на Симеоновския лифт: Взаимни обвинения на местната власт
Фурор в Скопие: Новият президент на РСМ е възхитена от Софийската опера и балет
Фурор в Скопие: Новият президент на РСМ е възхитена от Софийската опера и балет