НОВИНИ

Поведението на коронавируса се променя - протича по-леко, с по-малко симптоми

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:00, 11.06.2020 (обновена)
15195
Чете се за: 01:51 мин.
Още
Снимка: БГНЕС

За пръв път у нас минахме границата от 100 новозаразени за 24 часа. Можем ли да кажем, че това е втората вълна на заразата или и сега е рано за обобщения?

Краткият отговор според експертите, е че мерките не се спазват. Ако това се беше случило, вече щяхме да сме твърдо под 10 случая на денонощие. Има го, разбира се, и моментът, че се наблюдава неколкократно повишение на случаите на Балканите, а и в много други страни, така че може да се говори и за втора вълна.

Какво означава този скок на заразените - че нищо не е свършило и ще трябва да се научим да живеем с вируса. И все пак, на този етап не се налагат драматични мерки извън трите Д-та - дисциплина, дезинфекция, дистанция.

Достигнахме втори голям пик на епидемията у нас. По-висок от този през април, като че ли по-неочакван, но със сигурност в момент, в който бяхме готови да обърнем страницата - при по-малко от 10 случая на ден.

Проф. Николай Витанов - математик, член на Националния оперативен щаб: Видяхте колко бързо се върнахме на 20-40, след това на 50-80, а сега достигнахме нови висоти.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Отпадането на редица мерки накара хората да си мислят, че всичко е приключило, за съжаление не е така.

Този втори пик обаче не е като пика от април.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Произходът им е различен и оттам и възможностите ни за реакция във втория случай са по-добри.

Новите случаи сега са съсредоточени в няколко огнища, а не са разпръснати в цялата страна. Именно това дава шанс да бъдат овладяни. В края на април ситуацията беше на ръба на т.нар. дифузно разпространение, когато случаите се регистрират равномерно на много места - тази ситуация вече е предизвикателство да бъде овладяна.

Проф. Николай Витанов - математик, член на Националния оперативен щаб: Може да дойде клъстър, който е толкова голям, че не може да го хванеме, това е проблемът.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Ние бяхме много близо специално април месец, когато бяха най-големият брой случаи.

В последните дни се наблюдава ръст на активните области - такива, в които вирусът се разпространява. Докато в началото на юни имаше дни с по три области, засегнати от вируса, днес отново са над 14.

Проф. Николай Витанов - математик, член на Националния оперативен щаб: В момента има високорискови области и трябва да бъдат наблюдавани.

Има научни данни и че поведението на вируса се променя - протича по-леко, с по-малко симптоми.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: На пръв поглед това звучи чудесно, но не е точно така. Колкото по-леко протича едно инфекциозно заболяване, толкова по-труден е контролът въху него.

Този вирус има и още една особеност.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Отделни лица могат да заразяват много ефективно голям брой хора за кратко време.

И стигаме до въпроса, който вълнува всички - ще се затягат ли мерките?

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Не, засега няма при тази ситуация, разбира се, обаче всичко зависи от това как ще се развият нещата.

Бойко Борисов - министър-председател: Мисля, че се движим на границата на разумния риск.

Още дълго ще се търси баланс - между ефективния контрол и възможността за нормален живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре ще бъдат публикувани данни как държавата ще подкрепи една от частните банки у нас
Утре ще бъдат публикувани данни как държавата ще подкрепи една от частните банки у нас
Община Русе с нови социални мерки за подпомагане на семействата с намалели доходи заради извънредното положение
Община Русе с нови социални мерки за подпомагане на семействата с намалели доходи заради извънредното положение