НОВИНИ

ПП внася декларация в НС заради Шенген: "Служебният кабинет дължи обяснение за провала на преговорите" (Видео)

живо продължаваме промяната остава конструктивна опозиция кабинет герб
bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 04.12.2022 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
Политика
Слушай новината

"Продължаваме промяната" ще внесе декларация в Народното събрание за спешни действия по приемането на закони за присъединяването на България към Шенген. Това става ясно от позиция на партията, разпространена до медиите.

Служебният кабинет дължи обяснение за провала на преговорите, пишат от ПП и посочват, че всички възможни проверки от страна на европейските институции и независими експерти са показали, че България и Румъния отговарят на формалните критерии за членство в Шенген.

Гълъб Донев свиква среща с министри по казуса с Шенген

"Формално всичко е наред. Формално България не трябва да е единствената континентална страна от ЕС, която не е част от Шенген. Реално, част от европейските партньори изпращат ясен сигнал, не за първи път: имате проблем с корупцията, имате проблем с върховенството на закона. Независимо от процеса по присъединяване към Шенген, страната ни трябва да предприеме значителни мерки по отношение на борбата с корупцията и за установяване на върховенството на закона. Това се потвърди и от последния доклад по хоризонталния механизъм за върховенството на закона, и от заложените в него препоръки на ЕК", заявяват от "Продължаваме промяната".

Още утре партията ще внесе декларация в парламента за приемане на антикорупционното законодателство, заложено по Плана за възстановяване и устойчивост. Освен това ще поиска изслушване на служебния премиер Гълъб Донев и служебните ресорни министри относно казуса Шенген.

Цялата им позиция вижте ТУК

Кирил Петков: Няма да влезем в Шенген заради "Капитан Андреево" и Росенец

По-късно от "Продължаваме промяната" пуснаха друго съобщение, в което обявиха, че утре ще внесат и сигнал в ДАНС във връзка с възможно престъпно деяние срещу националната сигурност на България. Уточняват, че то е свързано с "установени бездействия, които възпрепятстват Българската агенция за безопасност на храните от защита на интересите ѝ във връзка с граничния контрол на пункта "Капитан Андреево". Сигналът ще бъде внесен от депутатите Иван Христанов, Христо Даскалов и Даниел Лорер.

Привечер Асен Василев обясни мотивите на партията във видеоизявление на страницата им във Фейсбук.

"Служебният кабинет уволни шефа на БАБХ, който започна битката за "Капитан Андреево" (Христо Даскалов - б.р.), сложиха стария директор, под чието ръководство бе подписан договорът с частната лаборатория. Същият този стар директор и неговият екип не са платили 70 000 лв., за да продължи съдебното разглеждане и държавата да защити своя интерес срещу делата, които лабораторията води", заяви Василев.

По думите му служебният кабинет, начело с президента Радев, не се бори за това България да има европейска граница, а "достроява каналите, които Борисов е построил през последните 10 години".

"ГЕРБ имаха 10 години България да влезе в Шенген. Бойко Борисов преди 10 години казваше, че само трябва да се измаже една барака. Е, за 10 години не я измазаха. Проблемът не е в бараката, нито в българските гранични служби и митничари. Проблемът е в това, че една шайка политици в последните 30 години крадат от всичко в държавата и докато това не спре, Европа няма да ни пусне в Шенген", коментира още Асен Василев.

Вижте цялото му изявление тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българките в Румъния продължават напред за Купата на страната
Българките в Румъния продължават напред за Купата на страната
Жребият за Купата на България ще се състои на 12 декември
Жребият за Купата на България ще се състои на 12 декември