НОВИНИ

Предават ни осъдения за убийството пред "Соло" Илиян Тодоров до края на годината

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
07:49, 14.12.2023 (обновена)
Чете се за: 07:05 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Узбекистан ще ни предаде Илиян Тодоров, който е осъден за двойното убийство на Кирил Въжаров и Васил Александров пред дискотека "Соло" до края на годината, научи "По света и у нас".

Жестокото двойно убийство беше извършено в ранните часове на 18 април 2009 г. в центъра на София. Там се засичат две компании, едната от които току що е излязла от дискотека "Соло", която се намира на метри от Съдебната палата. След разменени реплики един от младежите вади нож и намушква трима от опонентите си. След това се качва на такси и изчезва. 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров - в линейката на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров.

Илиян Тодоров беше задържан в Узбекистан в началото на март тази година, при опит да напусне страната през летището в Ташкент с полет за Истанбул.

При гранична проверка, летищните власти са установили, че Тодоров използва фалшив руски паспорт и са го задържали. Установили реалната му самоличност и тогава разбират, че Тодоров е издирван с червена бюлетина на Интерпол за влязла в сила присъда за двойно убийство, постановена от ВКС на Република България. Тогава бюрото на Интерпол в Ташкент уведомява незабавно своите колеги в София за задържането на Тодоров, а на 9 март Върховната касационна прокуратура изпраща искане за екстрадицията на Тодоров в България за изтърпяване на наказание "доживотен затвор". Срещу Тодоров обаче е образувано наказателно производство за документно престъпление (ползване на фалшив паспорт) в Узбекистан и той е изправен пред Мирабадския районен съд за наказателни дела в Ташкент, който през юли т.г. го осъжда на 5 години и 1 месец затвор.

"По света и у нас" разполага с документи, според които на 6 декември в посолството на България в Ташкент пристигнал узбекистански гражданин, който се представил за служител в затвора в Алмалъйк, където Тодоров излежавал присъдата си. Поискал от посолството на Тодоров да бъде издаден документ за депортиране в България, тъй като в същия ден е влязла в сила подписана от президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев амнистия на Тодоров и следва той веднага да бъде освободен от затвора.

От посолството с грама незабавно информират българското Министерство на външните работи, Министерството на правосъдието, Върховната касационна прокуратура и главния прокурор и Министерството на вътрешните работи.

Тогава дирекция "Международно оперативно полицейско сътрудничество" в МВР изпращат спешно запитване за случая до бюрото на Интерпол в Ташкент. От там незабавно отговорили, че на 6 декември 2023 г. българският гражданин Илиян Тодоров е освободен от затвора в Алмалъйк и незабавно е задържан по искането на България за екстрадиция.

От Интерпол - Ташкент са поискали от офиса на главния прокурор в България незабавно да придвижат документите за екстрадиция чрез Главната прокуратура на Република Узбекистан.

Според източници на "По света и у нас" в момента София и Ташкент уточняват всички технически подробности по предаването на Илиян Тодоров на българските съдебни власти, неговата екстрадиция и планирането на полетите, с които той ще бъде докаран в България, като се очаква той да пристигне в София най-късно до края на тази година.

Илиян Тодоров беше в неизвестност от края на 2011 година.

На 9 декември 2011 г. съдия Румяна Ченалова от Софийски градски съд оправда подсъдимия за убийството пред "Соло" Илиян Тодоров с мотива, че вината му не била доказана. Присъдата обаче бе подписана с особено мнение от едната съдийка в състава - Мария Дончева. Две седмици по-късно магистратите отхвърлиха и гражданските искове, предявени от родителите на двете убити момчета на обща стойност 850 000 лева. Съдия Ченалова пък оповести мотивите си чак след 4,5 месеца, вместо в законовия едномесечен срок.

Така делото стигна до втора инстанция, но Илиян Тодоров вече бе на свобода след оправдателната присъда.

По време на делото пред Софийския апелативен съд нови доказателства не бяха събрани, въпреки това съдебният състав с председател съдия Антоанета Данова и членове съдия Лада Паунова и съдия Вера Цветкова прецени, че Тодоров е виновен. В началото на април 2013 г. въззивният съд отмени присъдата на СГС и постанови нова - "доживотен затвор" за подсъдимия Илиян Тодоров. Магистратите присъдиха по 150 000 лева обезщетение за семействата на убитите Кирил Въжаров и Васил Александров. 50 000 лева обезщетение беше присъдено на ранения Кирил Димитров.

Илиян Тодоров не се появи на нито едно заседание по делото на втората инстанция. Чрез адвоката му присъдата на Софийския апелативен съд беше обжалвана пред ВКС. На 4 декември 2013 г. Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата му. Дни по-късно се оказа, че от "Охрана на съдебната власт" не могат да намерят Тодоров, за да го приведат в затвора в София. Полицията направи обиск в дома на родителите на Тодоров. Разпитани са и съседите на осъдения, които заявили, че не са виждали Илиян Тодоров отдавна. Пак тогава пред полицията родителите на Тодоров заявили, че от година не поддържат контакт със сина си, защото им бил сърдит, че не го защитили в съда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислава Христова и Сепси с нова загуба в баскетболната Евролига за жени
Борислава Христова и Сепси с нова загуба в баскетболната Евролига за жени
Маринела Нинева с личен рекорд на маратона в Мерсин
Маринела Нинева с личен рекорд на маратона в Мерсин