НОВИНИ

Преди 11 дни беше на почивка, а днес тя е олимпийски шампион

дни беше почивка олимпийски шампион
bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 29.07.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Преди 11 дни Джаки Йънг се беше отдала на заслужена лятна почивка във Флорида (САЩ). Беше събота вечер, около 22.30 часа. Времето за лягане наближава, но телефонът ѝ изведнъж започва да звъни.

„Вероятно е грешка“, смята тя. Много хора, докато си почиват, оставят телефона си настрани. Все пак Джаки Йънг решава да вдигне. И добре, че го е направила, защото днес е олимпийска шампионка. 11 дни след телефонното обаждане.

Йънг, е изгряваща звезда в НБА при жените, отлетяла за Флорида за открадната 4-дневна почивка, за да се отпусне по време на паузата в лигата заради Олимпиадата в Япония. В тази вечер баскетболният директор в САЩ Джей Демингс се обажда, за да я попита, дали не иска да тръгне по нов път.

Не след дълго Кара Лоусън също ѝ се обажда. Тя е треньорът, който води отбора на САЩ по баскетбол 3x3, който ще участва в Токио. Всичко започва още следващата седмица. Самолетът лети в понеделник. Дали Йънг би искала да се присъедини?

И при двете телефонни обаждания от Демингс и Лоусън Джаки Йънг не получава гарантирано място в списъка от четири баскетболистки.

Но по-рано през деня Кейти Лу Самюелсън, една от четирите в състава, е дала положителен тест за COVID-19. Олимпийското състезание започва след седмица.

Във вторник тя се качва на самолета и след 12 часа каца в Токио, три дни преди откриването на Олимпиадата.

Джаки Йънг се присъединява към отбора в последния възможен момент. И тогава идва проблемът, да превключи към 3х3. Баскетбол е, но по-различен – по-бърз от обичайното. Играла го е, но опитът ѝ на професионално ниво е много кратък. Няма време за мислене, състезанието с два мача на ден започва в събота.

Джил Байдън сяда в трибуните да гледа. Това се случва само седмица, след като тя се беше отдала на почивка, планирайки да гледа Олимпиадата от дома си по телевизията. 7 дни след това Йънг се срещаше с първата дама на САЩ.

За да се стигне до сряда, когато тя отпразнува победата си срещу състезателките от Русия с 18:15 точки.

Днес онова момиче от преди 11 дни има златен медал на гърдите си. Преструва се, че ще го отхапе. Хваща го с ръка, за да си спомни: „Бях на почивка. И тогава животът ми се промени. Сега съм олимпийски шампион. Лудост е, как се случи всичко.“

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа между румънски автобус и автомобил край Велико Търново
Катастрофа между румънски автобус и автомобил край Велико Търново
Задържаха близо 47 кг хероин на ГКПП Дунав мост-Русе
Задържаха близо 47 кг хероин на ГКПП Дунав мост-Русе