НОВИНИ

Представителят на ЕК в Австрия ще дава обяснения заради упреци за зависимостта ѝ от руския газ

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
10:31, 08.09.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
представителят австрия дава обяснения заради упреци зависимостта руския газ
Снимка: pixabay.com
Слушай новината

Представителят на Европейската комисия в Австрия Мартин Зелмайер е бил извикан вчера във външното министерство във Виена заради откри критики от негова страна по повод продължаващата зависимост на страната от руския газ, съобщават австрийските медии. Той ще трябва да дава обяснения и в Европейската комисия в Брюксел.

Германецът Зелмайер беше един от най-близките сътрудници на предишния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Наричаха го “Чудовището от Берлемон” заради голямото му влияние върху работата на Юнкер и цялата Еврокомисия.

Зелмайер, който в момента е шеф на представителството на ЕК във Виена, каза в сряда, че Австрия изпраща "кървави пари" на Москва като продължава да купува руски газ. Според него е странно, че австрийците не протестират срещу това. „Това ме учудва, тъй като със сметката за газа всеки ден към Русия се изпращат кървави пари", коментира Зелмайер. Той смята, е Австрия е богата държава и може да се справи и без руски газ, както са направили и другите страни от ЕС.

Острите му думи предизвикаха поредица от реакции във Виена и Брюксел. Министърката по европейските въпроси на Австрия Каролине Едщадлер от Австрийската народна партия заяви, че изявленията на Зелмайер са „несериозни и контрапродуктивни“. Според нея е жалко, че пратеникът на Европейския съюз в страна не е запознат със фактите. Едщадлер контрира, че “докато зависимостта на Австрия от руския газ намалява, в ЕС се увеличава вноса на втечнен газ от Русия”.

Михаел Шнедлиц от крайнодясната Австрийска партия на свободата призова Зелмайер да бъде отзован от Виена и му предложи да си купи “еднопосочен билет за Брюксел”.

Някои австрийски политици обаче подкрепиха изявленията на Зелмайер. Карин Допелбауер от австрийската либерална партия “Нова Австрия и Либерален форум” заяви, че Австрия спонсорира ежедневно войната на Путин с високата си зависимост от руски газ. Това е факт, който не можем да омаловажаваме, а трябва да признаем и да критикуваме, коментира тя.

Говорител на ЕК заяви пред брюкселското издание "Политико", че институцията се дистанцира от изявления на своя пратеник във Виена и ги намира за неуместни. ЕК е поискала от Зелмайер да докладва незабавно в Брюксел за инцидента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стабилността на управлението зависи от дискусията в НС, заяви премиерът
Стабилността на управлението зависи от дискусията в НС, заяви премиерът
Мостът на пътя между Царево и Ахтопол е напълно разрушен
Мостът на пътя между Царево и Ахтопол е напълно разрушен