НОВИНИ

Прекратени производства - делата са срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:09, 25.11.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев представи пред Висшия съдебен съвет материали за три прекратени досъдебни производства срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев.

Демерджиев поясни, че те са прекратени от четирима спецпрокурори преди изборите през пролетта тази година.

Делата срещу Тотев са от 2016, 2018 и 2020 година. Едното досъдебно производство е за зоопарка, другото е за отклонени пари от предвидени за почистване на гробищни паркове, а третото е свързано с градския транспорт.

"На 22 март 2021 г. четирима прокурори от специализираната прокуратура едновремено решават да прекратят две досъдебни производства. За мен това е странно междувпрочем. На 20 април се прекратява още едно. Така на практика г-н Тотев е амнистиран, влиза в изборите за 45-тото Народно събрание", заяви министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

"Третирайки тази информация на база на изявленията на г-н Гешев, спомняте си той беше подал защита по отношение на искането на проф. Стоилов за отстраняването му, там в тази защита се намира статия "Гешев и справедливостта". В тази статия, той я е представил в своя подкрепа, е описано, че той е нов център на политическата власт. Моето питане е тези три прекратявания свързани ли са с тази му функция и специфична ли е за прокуратурата и трябва ли да се упражнява от главния прокурор", допълва министърът на правосъдието.

Последва и отговор от говорителя на главния прокурор:

"Няма да отговаряме на политически изказвания. България е европейска държава, магистратите взимат своите решения по вътрешни убеждения и въз основа на събраните доказателства по делото. Те не се взимат на база политически изказвания", каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са заявките на партиите на тема "Вътрешна сигурност"
Какви са заявките на партиите на тема "Вътрешна сигурност"
В памет на Иван Станчов - филантроп, пътешественик, мечтател, политик
В памет на Иван Станчов - филантроп, пътешественик, мечтател, политик