НОВИНИ

В памет на Иван Станчов - филантроп, пътешественик, мечтател, политик

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:40, 25.11.2021
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

На 92 години в дома си в Шотландия почина Иван Станчов. Дипломат, външен министър на България през 1994-1995 година, посланик във Великобритания. Иван Станчов е член и на една от най-известните български фамилии, благотворител и просто "слънчев човек".

В памет на известния български дипломат и филантроп Иван Станчов в петък в църквата "Света София ще има специална служба от 17 часа.

Иван Станчов е роден на 1 април 1929 в София. Негов дядо е Димитър Станчов, дипломат и политик, министър-председател на 28-ото българско правителство. Димитър Станчов е и секретар и началник на тайния кабинет на княз Фердинанд.

Бабата на Иван Станчов, Анна дьо Грено, пък е придворна дама на княгиня Мария Луиза. Бащата на Иван Станчов, Иван Димитров Станчов също е български дипломат, а майка му е американката Марион Мичъл.

Семейството му емигрира по политически причини в САЩ, когато той е още юноша. Завършва университета в Джорджтаун, после живее във Великобритания, жени се за шотландката Александра и има четири деца. Братовчед на Иван Станчов е друг известен българин - Димитър Паница. Станчов се връща в България през 1990 година, 47 години след като е напуснал страната.

"Дими беше много деен в Париж по линия на свобода, независимост. Той се върна пръв и ми се обади от София. Казва- прякорът ми е Джони, измислен от майка ми. И казва Джони, време е да се върнеш, има работа тук. И аз взех самолет два-три дни след това и пристигнах в София, отидох в СДС на "Раковска" и предложих, ако има работа - кажете", споделя Иван Станчов.

Посланик е в Лондон от 1991 до 1994 година. Поднася на английската кралица акредитивните си писма, облечен в посланическия костюм на дядо си Димитър.

"Аз ѝ казах, че това е костюмът на дядо ми като е бил при нейния дядо, а тя каза "колко хубаво", сега този костюм е в Националния музей в София", допълни Иван Станчов.

По време на служебното правителство на Ренета Инжова Станчов е външен министър. Владее осем езика. Преди четвърт век той сбъдва своя мечта - създава във Варна благотворителната фондация "Карин дом" за деца със специални потребности.

Създава я в собствената си наследствена къща в Морската градина във Варна. А защо Карин? Карин е братовчедка на Иван, която страда от церебрална парализа. Днес в "Карин дом" почитат паметта му.

"В един момент го гледаш в прегръдките на някое дете да разговаря с него. В следващия момент е хванал своя куфар, метнал раницата и поема към летището. Той беше човек с голямо "Ч", той беше един благодетел, аз съм щастлива, че го познавам и че той ме научи на добро", каза още Жечка Иванова, "Карин дом".

От 2016 г. българското училище към посолството ни в Лондон носи името на Иван Станчов. Защото дължи оцеляването си на него. За големите си заслуги към България през 2009 г. Станчов получава орден" Стара планина" първа степен.

Но преди всичко Иван Станчов, или Джони както го наричат, остава за хората филантроп, пътешественик, градинар, мечтател, елегантен, чаровен, сърдечен, щедър и вечен оптимист. Или просто "слънчев човек".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прекратени производства - делата са срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев
Прекратени производства - делата са срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев
Километрична опашка от тирове на "Дунав мост" при Русе
Километрична опашка от тирове на "Дунав мост" при Русе