НОВИНИ

Превозвачите искат защита на националните интереси по пакета "Мобилност"

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
15:18, 21.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
Бизнес
автомобилният бранш иска национална транспортна политика
Слушай новината

Българските превозвачи обвиняват транспортното министерство в неглижиране на техния бранш и липса на комуникация. Те искат среща с премиера Кирил Петков. Автомобилният бранш иска национална транспортна политика.

Зам.- министър Стоян Новаков каза, че вратите на ведомството са отворени. Превозвачите не желаят финансова помощ от държавата, а защита на националните интереси, включително и по пакета "Мобилност", влизащ в сила от днес.

Те се оплакват, че с влизането в сила на пакет "Мобилност" ще се увеличи времето за преминаване през граничните пунктове.

"Нямаме яснота по какъв начин ще се прилага пакета, как се контролира и това е едно от най-големите ни притеснения. Също така в четвъртък вечерта беше качено за обществено обсъждане проект за изменение в Закона за автомобилните превози, който въвежда изискванията на директивата за командироване. Там не са попаднали нито едно от нашите предложения, които ние сме дали, за да може да има някаква защита за местния бизнес. Не искаме да се нарушат международните разпоредби", каза Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

От бранша се обявиха против либерализирането на пазара на международните превози със Северна Македония и Турция, тъй като според тях това е против националния интерес. Посочиха, че сивият сектор при вноса на замразени храни е изцяло от македонски фирми.

Според бранша липсата на мерки ще доведе до напускане на фирми и служители в други страни. Напомниха, че автомобилният сектор допринася с около 3 млрд. лв. за БВП на страната по предварителни прогнози за миналата година.

По повод пожара на ферибот в Йонийско море, шефът на една от фирмите, които са имали свои шофьори на борда, се оплака, че никой от Министерството на транспорта не го е потърсил, за да изкаже съболезнование и да предложи подкрепа. Единствено председателят на парламентарната комисия по транспорт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар горя в в химическо предприятие в Горна Оряховица, няма опасност за населението
Пожар горя в в химическо предприятие в Горна Оряховица, няма опасност за населението
България планира да закупи 6 хеликоптера за спешна медицинска помощ с европейски средства
България планира да закупи 6 хеликоптера за спешна медицинска помощ с европейски средства