НОВИНИ

Президентът Румен Радев участва в осмия Делфийски икономически форум в Гърция

Александър Марков
от Александър Марков
07:23, 28.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Румен Радев участва в осмия Делфийски икономически форум в Гърция. Форумът, който събира над 990 политици, дипломати, експерти и икономисти от целия свят, които ще обсъждат геополитическите трусове, предизвикани от ковид пандемията и войната в Украйна, енергийната сигурност и икономическото развитие на Европа, евроинтеграцията на Западните Балкани.

Българският държавен глава е сред специалните гости заедно с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, на Албания Еди Рама и президентът на Кипър Никос Христодулидис.

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов заяви, че Европа се справя добре с шоковете, свързани с войната в Украйна и спирането на доставките на енергия.

"В последните месеци бяха направени ключови стъпки именно в това - завършването на интерконектора, стъпките след това, както и подписването на споразумението "Солидарити ринг" буквално преди броени дни, ни поставя буквално на централно място като входна точка в Европа за всички тези енергийни теми. Обсъждаме и ще обсъждаме как Европа се справя с предизвикателството от енергийната криза. През миналата година Европа успя да се справи, тъй като използва гъвкавост, тъй като използва стратегическите си резерви, както и засили и осигури доставките си на енергийни ресурси. Това се случи и в България. България ще продължи да засилва автономността си по линия на изграждането на ВЕИ-та - една от главните теми на форума е как да направим това възможно, как да осигурим стабилността на електроразпределителната система. Това са инвестиции, които ще се случват в България по линия на ПВУ. Също така реформи, които да насърчават изграждането на ВЕИ-та. И новият приоритет на Европа - повече производства да се връщат обратно в Европа", поясни Пеканов.

Светът преминава през сеизмична, дълбока трансформация в геополитически план - от доброжелателна глобализация преди десетилетие към ера на подновено съперничество между Великите сили. Време на абсолютни заплахи, в което Украйна трябва да бъде подкрепена.

Тези оценки на бившия директор на ЦРУ ген. Дейвид Петреъс и бившия премиер на Швеция Карл Билт са най-резюмираният анализ на периода, през който преминаваме.

"Има доста финансови, политически, икономически, покачващи се геополитически напрежения и сега се намираме в период на сериозни заплахи. Трябва да бъдем внимателни към доста неща. Очевидно трябва да надделеем в Украйна. Това е важно не само за Украйна, но и за глобалния ред", заяви Карл Билд, бивш премиер на Швеция, съпредседател на ЕСВР.

"Случва се наистина сеизмична, дълбока промяна в геополитиката. От свят с благосклонна глобализация отпреди десетилетие - глобалната търговия вървеше ето така, бариерите пред търговията, инвестициите и капиталите постепенно падаха - към ера на подновени съперничества между великите сили", заяви ген. Дейвид Петреъс, бивш директор на ЦРУ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърфисти са в очакване на гигантска вълна в Бразилия
Сърфисти са в очакване на гигантска вълна в Бразилия
Председателят на заличения български клуб "Цар Борис III" в Охрид на разпит в прокуратурата
Председателят на заличения български клуб "Цар Борис III" в Охрид на разпит в прокуратурата