НОВИНИ

Президентът се срещна със Светия Синод на Българската православна църква

президентът срещна светия синод българската православна църква
bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 22.11.2023
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Българската държава и Българската православна църква споделят обща отговорност за поддържането и развитието на връзките със сънародниците ни зад граница. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на Светия Синод на Българската православна църква /БПЦ/, които проведоха среща днес в Синодалната палата в столицата. Разговорът е част от диалога на държавния глава с ръководството на БПЦ и с ръководствата на традиционните вероизповедания в България.

По време на срещата президентът Радев открои историческата роля на Българската православна църква както за съхраняването на националната ни идентичност и постигането на църковна независимост през епохата на Възраждането, така и за самото възстановяване на българската държавност. Обща бе позицията, че отстояването на българския национален интерес и съхраняването на нашето духовно и културно-историческо наследство изискват единение в усилията на всички държавни институции и Светия Синод на БПЦ.

Откроен беше големият интерес на България да продължи да укрепва контактите и диалога с българските общности по света, съществен принос за което има и Българската православна църква. Държавният глава подчерта готовността на президентската институция да подкрепя духовната мисия на БПЦ към православните българи в чужбина в съответствие с църковните канони.

Отношенията между Българската православна църква - Българска Патриаршия и Православната църква в Република Северна Македония трябва да допринасят за сближаването и свободното общуване на хората от двете страни на общата ни границата, беше подчертано още по време на срещата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи повторното преброяване на гласовете от балотажа в Смолян - откриха ли нарушения
Приключи повторното преброяване на гласовете от балотажа в Смолян - откриха ли нарушения
Красотата на България: Разходка до село Лещен (Снимки)
Красотата на България: Разходка до село Лещен (Снимки)