Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Президентите на България и Австрия обсъдиха възможностите за транспорт на зърнени храни от Украйна

от БНТ
21:38, 20.06.2022
Чете се за: 01:22 мин.
По света
президентите българия австрия обсъдиха възможностите транспорт зърнени храни украйна
Слушай новината

България и Австрия имат активно икономическо и инвестиционно сътрудничество, споделят общи позиции по много теми от дневния ред на Европейския съюз и ще продължат всестранно да развиват двустранното си партньорство. Това беше общата позиция на президентите на България и Австрия Румен Радев и Александер Ван дер Белен, които проведоха днес среща в рамките на срещата на върха на инициативата „Три морета“ в Рига.

На срещата бяха обсъдени възможностите за транспортиране на зърнени храни от Украйна по река Дунав, поради блокирането на украинските пристанища в Черно море, както и европейската интеграция на Република Северна Македония.

Президентът Радев посочи по време на разговорите, че предложението на Френското председателство за европейската интеграция на Република Северна Македония e стъпка в правилната посока, но от изключително значение е двустранният протокол, който България и Северна Македония ще подпишат като неразделна част от преговорната рамка, да дава ясни срокове и гаранции за решаването на всички отворени въпроси.

Предстои да бъде направен и експертен анализ на съдържанието на двустранния протокол.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Денят започва" на 21 юни: Извънредно заседание на НС по вота на недоверие
"Денят започва" на 21 юни: Извънредно заседание на НС по вота на недоверие
Астрономическото лято настъпва утре
Астрономическото лято настъпва утре