НОВИНИ

При какви обстоятелства полицаите могат да използват оръжието си?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
13:00, 21.09.2023
Чете се за: 04:27 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Действал ли е по правилата полицаят, който стреля и уби заподозрян за престъпление? Този въпрос е широко обсъждан, след като в понеделник стана ясен такъв случай.

Преследване и стрелба близо до бизнес сграда в София, има убито момче

Според официалната информация до момента, в нощта на 17 срещу 18 септември две момичета подали сигнал за грабеж на тел. 112. Съобщили, че са били нападнати от трима непознати, видимо около 18-годишни, облечени със суичери и с маски на лицата. На място е изпратен полицейски екип. По-късно, около 5.30 ч., постъпил нов сигнал - този път от охрана на търговски обект, че трима прескачат оградата и се оттеглят към кръговото на зоологическата градина. Заподозрените са издирени, а полицаите установили, че са същите от сигнала за грабеж по-рано. Тримата опитали да се измъкнат с автобус 120, който обаче спрял след подадения полицейски сигнал. Тогава двама от заподозрените опитали да избягат, а третият е установен в автобуса.

Оставиха в ареста младежите, участвали в грабеж и гонка с полицията

За да спре бегълците, единият от полицаите тръгва след тях и няколко пъти вика
"Стой, полиция! Ще стрелям", а заподозрените не се подчинили. Тогава полицаят произвел два контролни изстрела, след което и изстрел по един от бягащите, съобщиха от полицията след случая, като се позоваха на свидетелски показания. След това служителят на МВР превозил с патрулния автомобил простреляния до болница, където по-късно починал.

Какво казва законодателството – при какви обстоятелства полицай може да стреля по заподозрян?

Отговорът на този въпрос е в чл. 87 от Закона за МВР. Той гласи, че полицейските органи могат да използват оръжие само когато това е абсолютно необходимо. Изброени са и такива ситуации:

  • При въоръжено нападение или заплаха с оръжие
  • При освобождаване на заложници или отвлечени лица
  • След предупреждение при задържане на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга
  • След предупреждение за предотвратяване на бягство на лице, задържано по съответния ред за извършено престъпление от общ характер
  • При взимане на мерки за осигуряване на лична безопасност

Според Закона при използване на оръжие полицейските органи са длъжни да направят всичко възможно да запазят живота на лицето, срещу което е насочено и да не застрашават живота и здравето на други.

Полицейските служители могат да използват оръжие и без предупреждение при осъществяване на гранично наблюдение, което също е регламентирано в Закона за МВР.

Снимки: БНТ

Той забранява употребата на оръжие за задържане или предотвратяване бягство на лице, извършило насилствено деяние, ако лицето не представлява опасност за живота и здравето на другиго.

Повдигнаха още едно обвинение на задържаните непълнолетни след полицейска стрелба в София

Може ли полицай да носи личното си оръжие?

Появиха се твърдения, че полицаят в конкретния случай използвал личното си оръжие, тъй като служебното му изпаднало по време на преследването. Тази информация обаче до момента не е официално потвърдена.

Според експерти носенето на лично оръжие не е забранено в Закона за МВР, като там са уточнени правилата за използване на служебно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Пловдив със сериозна организация по повод мача Ботев Пд - ЦСКА София утре
Полицията в Пловдив със сериозна организация по повод мача Ботев Пд - ЦСКА София утре
Две индийски слоници пристигнаха в столичния зоопарк (СНИМКИ/ВИДЕО)
Две индийски слоници пристигнаха в столичния зоопарк (СНИМКИ/ВИДЕО)