НОВИНИ

Продължават опитите за евакуация на българите от Судан

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:13, 25.04.2023
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Продължават опитите за евакуация на българите, които и в момента са в Судан. Сред тях и майка с три деца. Министерството на външните работи продължава действията по извеждането на сънародниците ни. Една част от тях, евакуирани през Берлин, утре ще кацнат в България.

Примирието в Судан за 72 часа се спазва, въпреки информацията за спорадична стрелба. Режимът на тишина беше постигнат след 48 часови преговори, съобщи Вашингтон.

Двете враждуващи страни - армията и паравоенната групировка Сили за бърза подкрепа, обявиха, че ще прекратят сраженията. Повече от 450 са жертвите на размириците, които започнаха на 15 април. Евакуацията на дипломати и чужди граждани продължава.

72-часово примирие в Судан, СЗО предупреждава за висок риск от биологична опасност

Това е четвърти опит за спиране на огъня след началото на борбата за власт между армията и паравоенните и изглежда, засега, е в сила. Ситуацията в Хартум - където се водеха най-тежките сражения, обаче е тежка. Заради засегната критична инфраструктура в много квартали няма ток и вода, болниците изчерпват медикаментите, липсва и храна.

Надеждата е, примирието да позволи на всички желаещи да напуснат суданската столица. Мнозина вече са го направили, но се притесняват за бъдещето си. Станахме заложници на двама мъже с армии, казват те.

"Това е ужасна ситуация, която ни лиши от домовете ни, направи ни бежанци, заради нещо, което няма нищо общо с нас като граждани на Судан. То е между двама мъже и техните тежко въоръжени армии. А ние плащаме изключително висока цена... Ядосана съм и разочарована от ситуацията, в която сме поставени", каза Далиа Мохамед Абделмонем, собственик на малък бизнес.

Не знам какво да правя, казва Далиа, която е напуснала Хартум и се намира в Порт Судан. Надеждата ѝ е, че скоро ще може да се върне у дома си.

Прогнозите на върховния комисариат на ООН за бежанците са, че около 270 000 души може да избягат от Судан към съседните Чад и Южен Судан. Продължава и евакуацията на чужденци. В Атина пристигнаха първите 17 гръцки граждани, изведени от Хартум.

"Най-голямото предизвикателство беше, че след започването на размириците никой не знаеше как ще се развие всичко. Сраженията се водеха на различни места. Използваха най-различни оръжия - ракети, бомбардировачи, и двете страни са много добре въоръжени", каза Христос Дидeс, евакуиран от Судан.

От Световната здравна организация предупредиха, че в Судан има много висок риск от биологична опасност заради превзета лаборатория.

Снимки: БГНЕС

"Това е изключително, изключително опасно! Защото там има полиомиелит, морбили, холера. Съществува огромен биологичен риск, заради окупирането на лабораторията от една от воюващите групировки", каза д-р Нима Саид Абид от Световната здравна организация.

Причина за началото на кризата в Судан беше предложение за преминаване към гражданско управление. От октомври 2021 г. страната се управляваше от военно правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Зверев потвърди, че ще участва на турнира по тенис в Хамбург
Александър Зверев потвърди, че ще участва на турнира по тенис в Хамбург
Пет поредни фрейма за О‘Съливан му осигуриха добър аванс срещу Бресел
Пет поредни фрейма за О‘Съливан му осигуриха добър аванс срещу Бресел