НОВИНИ

Проект предвижда закриване на съда в Тополовград, жителите са против

проект предвижда закриване съда тополовград жителите против
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
16:32, 15.06.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Да не се закрива Районен съд Тополовград или да се влее в районен съд Елхово или Харманли? Това е тезата на съдии, адвокати, местна власт от двете общини защитена по време на обществено обсъждане за оптимизация на структурата и организацията на дейността на районните съдилища.

Един от основните мотиви за запазване на Районния съд в Тополовград е, че в противен случай жителите на община Тополовград ще бъдат лишени от правосъдие. Ако бъде преместен в Елхово или Харманли се създават допълнително проблеми, свързани с отдалечеността, липсата на автобусни линии между двете населени места, както и невъзможността да се спазват сроковете предвидени за бързите производства и делата, свързани със закрила на деца.

Районен съд Тополовград е част от съдебна област Ямбол, но се намира в административна област Хасково. Според председателя на Окръжен съд Ямбол предлагания пилотен проект, предвиден за Районен съд Тополовград е възможно най-тежкия модел, защото цяла община ще остане без съд.

Аз лично съм против този модел номер 2 който предвижда закриване на съдилищата тъй като рязко ще бъде ограничен достъпа до правосъдие на община Тополовград. В община Тополовград са около 10 000 души които разчитат на този съд в неговата съдебна дейност. Затова в момента това е и мнението на председателя на Тополовград, ние ще го изразим пред членовете на ВСС защото достъпа до правосъдие освен всичко останало предполага и ниски разходи финансови и нисък разход на време, каза съдия Васил Петков, Председател на Окръжен съд Ямбол.

Абсолютно всички сме на мнение и не подкрепяме по никакъв начин това предложение така както е направено. Считаме че то няма да е целесъобразно и по никакъв начин няма да бъде ефективно. Напротив ще се затрудни изключително работата в цялата община, на съда, на всички институции с които работим, каза съдия Милена Семерджиева, районен съд Тополовград.

Ние не предлагаме нищо различно. Вече са правени обществени обсъждания по това предложение миналата година... за съдийската колегия в стремежа си да изпълни своето задължение по Закона за съдебната власт, а именно да осигури нормални условия на труд на всички съдии, нормална, равномерна натовареност и предвид препоръката на европейската комисия по която между другото се следи независимо, че механизмът за сътрудничество и проверка се трансформира в друг механизъм, тази препоръка продължава да съществува и ние дължим като изпълнение на нашите задължения да предложим реформа на съдебната карта, каза Даниела Марчева, председател на комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ и член на ВСС.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов: ДБ няма да подкрепи вота на недоверие на ГЕРБ
Христо Иванов: ДБ няма да подкрепи вота на недоверие на ГЕРБ
Одобриха допълнителни разходи до 20 млн. лв. по бюджетите на МВР и МО
Одобриха допълнителни разходи до 20 млн. лв. по бюджетите на МВР и МО