НОВИНИ

Проектът Нюкасъл – 3 години по-късно

Много неща се промениха на "Сейнт Джеймсис Парк" през последните три години, но какво предстои за "свраките"?

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
10:18, 09.10.2024
Чете се за: 08:22 мин.
Европейски футбол
нюкасъл спечели точка кристъл палас изкачи третото
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Три години по-късно идеята все още е непокътната. Часовникът продължава да отброява дните и месеците, вече годините дори, от онова изказване на Аманда Ставели, че реалистичният срок, който трябва да бъде упоменат, преди да Нюкасъл да започне наистина да атакува трофеи и купи, е между 5 и 10 години.

„Това е амбицията, това е целта – определено!“ - се каза, когато стана ясно, че фондът от Саудитска Арабия ще придобие клуба от североизточна Англия и финансовото положение на „свраките“ рязко ще се подобри.

Три години след като феновете на тима празнуваха като малки деца оттеглянето на вече бившия собственик Майк Ашли, отборът действително изглежда доста по-стабилно. От претендент за изпадащ до състав, който разгроми първенеца на Франция Пари Сен Жермен с 4:1 в груповата фаза на Шампионската лига преди точно 12 месеца. Знаците за промяна към по-добро съществуват: рекордни трансферни сделки, последователно финиширане сред първите 7 в крайното класиране на Висшата лига, договор за екипировка с един от най-мощните спортни концерни, нов магазин с артикули за привържениците, непрестанен „глад“ за билети за мачовете сред фенската аудитория, която по времето на Ашли дори на моменти се чудеше как да се отърве от тях.

Разбира се – особено в подобна конкурентна среда – няма как всичко да върви по мед и масло. В последната една година след промяната имаше известна стагнация на трансферния пазар, а и постоянните обвинения и мониторинг към клубовете от Англия за спазване на финансовия феърплей понамалиха честотата на привличане на нови играчи. Съсобствениците Мерхдад Гудуси и споменатата Аманда вече не са в клуба. Започна да се усеща отново познатата несигурност, която може и да не се изразява във футболните резултати все още, но витае във въздуха. Сякаш нещата са в застой.

Мениджърът на тима Еди Хау описа онази нощ срещу ПСЖ като „пример за това, към което стремим.“ Но и добави – „за съжаление, това е един огромен спомен, един проблясък. Ние искаме да изглеждаме така постоянно!“. „Ние винаги сме гледали към това, което се задава на хоризонта и не сме се заблуждавали. Вниманието ни в момента е към средносрочни проекти и цели.“ – разказва един от управниците в Нюкасъл пред The Athletic, който остава анонимен, за да може да говори свободно за стратегията в клуба. Но какво означава това – реконструкцията или дори преместването на стадиона? Повишаването на финансовите постъпления чрез маркетингови и рекламни ходове? Увеличаване инвестициите в академията на клуба? Хау спомена, че в момента клубът навлиза в следващата фаза на промяната. Но това са фрази, които се повтарят от няколко години.

Човешката психика и съзнание са устроени така, че бързо забравят. И когато направиш един силен сезон, а на следващия си по-посредствен, зачестяват неудобните въпроси и критиките. И вече е забравен сезона преди 2 години, когато си бил на прага на изпадането. Подобно питане – „къде е прогресът?“ – се появи в пространството през март, когато Нюкасъл вече беше отпаднал от Купата на Футболната Асоциация и заемаше десето място във Висшата лига. Ако играчите са се отдали на каузата, но не печелят трофеи, то тогава наистина ли можем да считаме този клуб за бизнес-проект и може ли да се очаква трансформация и резултати като тези на Манчестър Сити наистина? Интервюираният представител на ръководството на тима споделя още, че действително съществуват притеснения относно ентусиазма на Саудитския Публичен Инвестиционен Фонд (притежател на 85% от акциите на тима), защото се спекулира, че вече предпочитанията са да се инвестира във вътрешния пазар на Саудитска Арабия.

Това не бива да звучи толкова черногледо естествено. Може и да няма трофей, който гордо да бъде вдигнат над главата над играчите, но играта на тима действително претърпя революция. Похарчени бяха над 450 милиона евро бруто за трансфери. Но все пак не можем да правим и сравнения с метаморфозата при Челси от 2003, Ман Сити след 2008. Или дори отново с Челси напоследък, пръснали 700 милиона паунда след май 2022.

Да погледнем и от друг ъгъл – спортния. Когато сделката по прехвърлянето на собствеността стана факт през октомври 2021, отборът беше на предпоследно място с три точки след първите си седем мача. За следващите три години до днешна дата само четири отбора в цялата Висша лига са спечелили повече точки от „свраките“ и техните 186 пункта. Еди Хау печели по 1.7 точки средно на мач, като процентът на победите му за 110-те мача, в които е водил „свраките“ е 48.1%. С по-добро постижение може да се похвали само Кевин Кигън сред мениджърите на тима в епохата на Висшата лига. При Хау отборът е вкарал 193 гола (петото най-силно постижение за периода) и е допуснал 140 попадения (на четвърто място по този показател). Самият мениджър заслужава да получи похвали, защото той работеше усилено и с „наследството“ от предишния собственик – факт е, че трима от състезателите, които днес са сред водещите играчи в състава – Жоелинтон, Джейкъб Мърфи и Фабиан Шер, носеха черно-бялата фланелка още преди Хау да застане начело на отбора. Да, футболисти като Александър Исак и Бруно Гимараеш подобриха нивото на отбора значително и безусловно, но Хау успя да намери и разкрие най-доброто и от гореспоменатите. Фабиан Шер е най-често използваният футболист при Хау със 100 мача, а други четирима от „наследените“ от времето на Ашли играчи са в топ 10 на тази класация. Един от тях – Калъм Уилсън е топреализаторът с 33 попадения.

Когато Нюкасъл завърши четвърти преди два сезона, беше на девето място по заплати в лигата (170 милиона паунда). Клубовете от Голямата Шестица тогава харчеха поне по 212 милиона паунда от бюджета си за това перо. Реконструкцията продължава, но и чакащите фенове вероятно ще показват под някаква форма нетърпението си. Защото поредната справка показва, че Челси спечели първата си титла при Роман Абрамович 2 години след пристигането на руснака, а първият трофей за Сити стана реалност в третия сезон след промените.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юрген Клоп се завръща във футбола
Юрген Клоп се завръща във футбола
Бягане на 6 континента с кауза: Гергана Василева стартира успешно кампанията "Бягай с множествена склероза"
Бягане на 6 континента с кауза: Гергана Василева стартира успешно кампанията "Бягай с множествена склероза"