НОВИНИ

Проекти на ученици спечелиха награди за "Тетрис" и "Не се сърди човече" (СНИМКИ)

В различните категории на фестивала се състезаваха над 100 проекта от 5 държави и 3 континента.

мон снимки
bnt avatar logo
от БНТ
15:01, 27.10.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Проекти на ученици от Технологично училище "Електронни системи" спечелиха първите две награди в категорията "Интерактивни проекти" на международния фестивал "Компютърно пространство" 2023, чийто партньор е Министерството на образованието и науката.

Първото място заслужи Емилия Ушева с изработена от нея инсталация на емблематичната игра Тетрис. Нейният съученик от ТУЕС Тихомир Гърменлиев беше отличен с втора награда в същата категория за интерактивната си инсталация, която вдъхва нов живот на любимата игра "Не се сърди човече", като я дигитализира, но същевременно запазва човешкия контакт на живо.

В различните категории на фестивала се състезаваха над 100 проекта от 5 държави и три континента.

"Най-важният компонент на "Компютърно пространство" е, че събира технологиите, образованието и изкуствата, миналото и бъдещето. Събира хора от цяла България и от чужбина - специалисти, студенти, ученици, преподаватели, хора на изкуството, хора на технологиите, както и хора като нас, които се възхищаваме на това, което правите вие", обърна се зам.-министърът на образованието и науката Наталия Митева към участниците във форума.

По думите ѝ уменията на бъдещето са тези, в които се припокриват различни области от знанието. "Не е важно само колко си надълбоко в една област. Важно е да можеш да събираш знанията и с тях да създадеш нещо, което оставя следа", посочи тя.

"Сигурна съм, че сред нас тук днес има хора, чиито имена ще виждаме на световно ниво в бъдеще. И аз нямам търпение, когато някой от вас стане световно известен с изкуството, което прави, с научните разработки, с проектите си в индустрията след години, да споменете някъде в биографията си, че „Компютърно пространство“ Ви е дало една капка вдъхновение", коментира зам.-министър Митева.

Тя връчи наградата на победителя в категория "Компютърна графика" Христиан Иванов за проекта му Black Sun – Colored. В категория "Компютърна и електронна музика" първо място спечели Адам Стапович с произведението си "Химн без думи". В категорията "Компютърна анимация" беше отличен Джанлука Фрателини за Land Of Legends – Serdtse Parmy – 3d Wolf Animation.

Връчени бяха и награди за уеб дизайн в четири различни категории. I-Creativ Studio бяха отличени в категория "Уеб дизайн: изкуство, култура и хоби" за платформата The Edge Artgroup.

В категорията за уеб дизайн за общество и институции първо място спечели порталът на "Топлофикация-София", разработен от Стемо ЕООД.

Списание "Й" беше отличено в категорията "Уеб дизайн: информация и медии". В категорията за уеб дизайн „Технологии и пазар“ на първо място беше класиран порталът за резервации на спортни игрища и съоръжения Click And Play на Георги Балджиев.

Фестивалът "Компютърно пространство" 2023 продължава до 28 октомври, събота в Националния студентски дом и включва много изложби, срещи, семинари и презентации.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България загуби от Грузия в отборната надпревара на "кумите" при мъжете на световното първенство по карате в Будапеща
България загуби от Грузия в отборната надпревара на "кумите" при мъжете на световното първенство по карате в Будапеща
"Пирогов" осигурява изборна секция за изборите в неделя
"Пирогов" осигурява изборна секция за изборите в неделя