НОВИНИ

Производството на фурми в ивицата Газа е намаляло наполовина заради климатичните промени

производството фурми ивицата газа намаляло наполовина заради климатичните промени
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:23, 09.11.2022
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Изменението на климата доведе до намаляване на производството на фурми в ивицата Газа почти наполовина тази година, тъй като несезонните дъждове повлияха на пролетното опрашване, усложнено от горещото лято, съобщиха от палестинското Министерство на земеделието и фермерите, цитирани от Ройтерс.

Производството на фурми тази година се очаква да спадне до 10 000 тона от 16 000 тона през последните две години след необичайно студената и влажна пролет.

Въпреки че може да е трудно да се определи как изменението на климата влияе върху отделните метеорологични явления, учените разполагат с по-голям "инвентар" от инструменти да кажат колко по-вероятни са такива събития поради повишаването на средните глобални температури.

Според скорошен доклад в Източното Средиземноморие и Близкия изток температурите ще се покачват почти два пъти по-бързо от средните за света, като общото затопляне ще достигне до 5 градуса по Целзий или повече до края на века.

Докладът, изготвен от Кипърския институт, трябва да бъде представен на COP27, срещата на върха на ООН за климата на световните лидери, която в момента се провежда в Египет.

Лошото време се е отразило и на качеството на фурмите, които са в основата на разнообразие от традиционни местни сладкиши.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РБ Лайпциг удари Фрайбург и се доближи само на точка от топ 4, Унион с нова грешна стъпка
РБ Лайпциг удари Фрайбург и се доближи само на точка от топ 4, Унион с нова грешна стъпка
Водещият на БНТ2 Найден Тодоров с приз "He`s the man!"
Водещият на БНТ2 Найден Тодоров с приз "He`s the man!"