НОВИНИ

Прокуратурата с декларация: Стоим зад всеки честен магистрат, подложен на атаки

прокуратурата декларация стоим всеки честен магистрат подложен атаки
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:53, 25.06.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува с пълно единодушие Декларация в защита на прокурор Ангел Кънев от Специализираната прокуратура след публикация с негови снимки във Фейсбук профила на обвиняемия и укриващ се в ОАЕ бизнесмен Васил Божков.

"Действията на Прокуратурата на Република България (ПРБ) срещу корупцията и организираната престъпност очаквано предизвикват опити за политически, икономически, медиен, а вече и криминален натиск", се казва в декларацията.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че прокуратурата защитава безкомпромисно обществения интерес.

"Многократно съм казвал, че няма недосегаеми лица, независимо дали са част от Министерски съвет, Президентството, милиардери или социално слаби, ние сме и ще бъдем подложени на всякакви атаки - медийни или политически, или както в случая с криминален оттенък. Това е част от работата ни", подчерта обвинител №1, който председателстваше заседанието на прокурорската колегия на ВСС.

"Трябва да е ясно, че Прокуратурата, прокурорската колегия и главният прокурор ще застанат зад всеки честен, достоен български магистрат, вършещ съвестно работата си, независимо дали е прокурор или съдия, служител или следовател, в случай, когато са подложени на атаки. В качеството ми на магистрат, бих казал, че в този случай има данни за състав на престъпление", добави Гешев.

"В същото време прокуратурата ще бъде безкомпромисна към лица от нейните структури, които осъществяват дисциплинарни нарушения или състави на престъпления. Прокуратурата не прави разлика между лицата, които са нарушили закона и няма да правим такава, включително и ако те са част от съдебната власт", заяви той.

Според главния прокурор времената отдавна са се променили, докато някои хора са застинали в 80-те и 90-те години, когато общественият и политически живот се е въртял около Магурата.

"Българските граждани искат справедливост и прокуратурата прави всичко възможно да изправи пред българския съд хората, които са нарушили закона. ПРБ е част от този процес за справедливост, който очакват гражданите", заключи главният прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал (Мадрид) си върна лидерството в Ла Лига след домакински успех над Майорка
Реал (Мадрид) си върна лидерството в Ла Лига след домакински успех над Майорка
След труса в Калифорния – свлачище. Евакуират къмпинг
След труса в Калифорния – свлачище. Евакуират къмпинг