НОВИНИ

Прокуратурата в Сливен разследва смъртта на новородено

прокуратурата пое разследването случая починало задушаване дете ямбол
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 11.04.2022 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Мъртво новородено момиченце беше открито в дере край новозагорското село Коньово. Бебето е намерено на 7 април следобяд от група деца, играещи в близост до необитаеми постройки. Веднага е била уведомена полицията.

Установена е майката, на 19 години, която е посочила мястото, където е оставено тялото на бебето. Извършен е оглед на местопроизшествието. Провеждат се разпити на свидетели. Назначени са съдобно медицински експертизи на майката и на бебето. Новороденото е с черепно-мозъчна травма, като причината за фаталния удар все още не е изяснена. Експертизите се очаква да дадат отговор дали бебето е било изтървано или е умъртвено умишлено.

Майката все още не е задържана и разпитана заради влошено здравословно състояние. Предстои да бъде назначена и психолого-психиатрична експертиза на родилката. По данни на прокуратурата 19-годишното момиче е криело бременността от близките си. Образувано е досъдебно производство по чл. 120 от НК, като според него е предвидено наказание 3 години лишаване от свобода. Разследването по случая се ръководи от Районна прокуратура Сливен.

От Районна прокуратура - Сливен уточняват, че е извършен оглед на местопроизшествието. Назначени са съдебномедицински експертизи на майката и на починалото дете, които да установят точната причина за настъпилата смърт на новороденото. Предстои да бъде назначена и психолого-психиатрична експертиза на родилката.

След заключенията на назначените експертизи ще бъде изяснена и точната правна квалификация на деянието.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейска титла е целта пред националния отбор по волейбол до 20 години
Европейска титла е целта пред националния отбор по волейбол до 20 години
Александър Лазаров не успя да влезе в основната схема на турнир в Италия
Александър Лазаров не успя да влезе в основната схема на турнир в Италия