НОВИНИ

Протестът, организиран от "Възраждане", се премести пред МЗ. Обстановката вече е спокойна

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:01, 12.01.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
протестът организиран възраждане премести обстановката вече спокойна
Слушай новината

Протестът срещу зеления сертификат, организиран от партия "Възраждане", ескалира днес и предизвика сериозно напрежение пред парламента.

Протестиращи се опитаха да пробият полицейския кордон в опит да нахлуят в сградата на НС.

Напрежение на протеста пред НС, пострадали са полицаи (СНИМКИ+ВИДЕО)

В момента обстановката е по-спокойна като протестът вече е пред здравното министерство за среща на депутати от "Възраждане" със здравния министър.

Протестът пред МЗ продължи близо два часа и половина, той вече е пред разпускане. Движението пред площад "Света Неделя" вече се освобождава. Останали са малко хора

Към 15.30 часа протестиращите дойдоха от НС пред здравното министерство. Излъчиха своя група, която се срещна със здравния министър Асена Сербезова. Цялата среща се предаваше на живо и хората можеха да следят.

От разговорите нямаше голям резултат.

Участниците призоваха да се премахне зеления сертификат веднага особено за училищата и болниците. Призоваха да се направи консенсусна група по казуса.

"Нашата работа не е да ви убеждаваме в нещо, защото и науката доказва, че когато човек е предубеден и най-големите метаданни на национално и на вселенско ниво не могат да предубедят човека, който е предубеден", каза министър Сербезова.

"Като човек, ако утре се вземе политическо решение и някой каже край на мерките, аз ще съм най-щастлив. Толкова сме уморени, толкова ни е писнало от всичко. Системата едвам издържа, разберете. Преди една вечер в 11 часа вечерта, директор на РЗИ ми плака по телефона, няма да кажа кой, защото го моля да остане още 3 месеца. Директор, което е много хубава длъжност и много пари взима. Не могат вече и не издържат. Вероятно в болниците е същото. Така че ние сме последните хора, които искаме затруднения, мерки и искаме на някой да пречим. Само че от чисто медицинска гледна точка просто няма как да стане", каза доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Протестиращите са недоволни от това, че не е имало някакво решение от срещата със здравния министър. Те се заканиха, че отново ще протестират, след като свърши карантината на управляващите.

Вижте повече от исканията им във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хронология на протеста пред НС - сблъсъци между полиция и протестиращи
Хронология на протеста пред НС - сблъсъци между полиция и протестиращи
Нелепо съдийство в срещата между Тунис и Мали
Нелепо съдийство в срещата между Тунис и Мали