НОВИНИ

Протести "Конвой на свободата" и в Нова Зеландия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:24, 09.02.2022
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Масови протести срещу ковид мерките в различни части на света. Втора седмица продължават блокадите на шофьори на камиони в Канада, които протестират срещу задължителните ваксинации.

Вдъхновени от т.нар. "Конвой на свободата" протести започнаха и в Нова Зеландия.

Втори ден протестиращи настояват за отмяна на ковид мерките в Уелингтън, Нова Зеландия. Противници на ваксините направиха опит да нахлуят в сградата на парламента. Арестувани са трима души.

Канадските протести вдъхновиха много новозеландци да излязат по улиците и да предприемат действия. Не можем да търпим повече, заяви Лили Сабин, протестираща.

Нова Зеландия е сред страните, които още в началото на пандемията въведоха едни от най-строгите мерки. Заради затварянето, обаче, там нивото на зараза се оказа рекордно ниско.

В сила е изискване за задължителна ваксина срещу ковид за работещите в редица сектори, сред които здравеопазване, образование и отбрана. Сертификат за ваксина се изисква и за влизане в ресторанти, спортни събития и религиозни служби.

Втора седмица продължават протестите на канадските шофьори. Два гранични пункта са затворени от демонстрантите, с което се нарушават доставките на стоки на стойност милиони долари.

Столицата Отава остава в извънредно положение, след като т.нар. "Конвой на свободата" блокира центъра на града, в опит да принуди властите да отменят задължителните ваксини за превозвачите.

Напрежението се покачи и се стигна до сблъсъци. Задържани са 20 души.

Полицията предупреждава, че сред демонстрантите може да има внедрени представители на крайнодесни организации, които да доведат до ескалация на напрежението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромни щети след пожара на борсата в Кърналово (Снимки)
Огромни щети след пожара на борсата в Кърналово (Снимки)
Президентът Радев: Пандемията показва, че трябва трансформация на българския модел на здравеопазване
Президентът Радев: Пандемията показва, че трябва трансформация на българския модел на здравеопазване