НОВИНИ

Протести с искане на оставката на президента на Нигерия

протести искане оставката президента нигерия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:06, 12.06.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Общество
Слушай новината

Лагос, Абуджа, Ибадан, Осогбо, Абеокута и Акуре са градовете, в които едновременно се проведоха протести срещу правителството на Мохамаду Бухари, поради нарастването на несигурността в страната и скорошното блокиране на западните социални мрежи като Tуитър, съобщава „Дойче Веле“.

Нигерийците демонстрираха, докато полицията ги разпръсна със сълзотворен газ. Те ясно изразиха искането за оставка на президента Бухари, който управлява от 2015 г.

Бухари е под натиск от нарастващата несигурност в най-населената страна в Африка. Силите за сигурност на Нигерия изглежда не успяват да възприемат борбата, която трябва да водят на различни фронтове. От една страна бунтът на джихадистите в североизточната част, от друга нарастването на масовите отвличания и нападения от престъпни банди на северозапад и нарастване на сепаратисткото напрежение на югоизток.

Изправен пред лошия сценарий, в който е въвлечена страната по отношение на сигурността на гражданите, президентът Бухари признава, че не е изпълнил обещанието си да сложи край на джихадистката група „Боко Харам“.

„Когато ме избраха за президент през 2015 г., го направиха, знаейки, че това ще сложи край на нарастващата несигурност, особено на бунтовете в североизточната част, крепостта на „Боко Харам“, каза Бухари в реч пред нацията в чест на възстановяването на демокрацията. "Но нежеланите последици от тяхното разпръскване на североизток ги тласнаха още повече навътре в страната, с което се сблъскваме и се борим сега", призна лидерът на нацията, който също изпрати своите съболезнования на членовете на семействата на жертвите на джихадистко насилие и обикновените бандити.

Демонстрациите бяха призовани да съвпаднат с "Деня на демокрацията", който отбелязва годишнината от избирането на Кашимаво Абиола за президент на Нигерия през 1993 г. Победата на Абиола е отменена от тогавашното военно управление, потапяйки Нигерия в месеци на граждански вълнения . Нигерия се върна под гражданско управление на 29 май 1999 г., но Бухари избра 12 юни за Ден на демокрацията, след като стана президент, за да почете Абиола и други герои на борбата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поклонението в Мека ще се проведе при ограничен капацитет
Поклонението в Мека ще се проведе при ограничен капацитет
Истинският лидер и герой – капитанът на Дания
Истинският лидер и герой – капитанът на Дания