НОВИНИ

Протести в Австрия срещу COVID мерките

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
13:19, 16.01.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Общество
Слушай новината

Австрия готви голям протест срещу карантинните мерки. Във Великобритания всеки, който пристига, ще трябва да докаже, че не е болен от COVID. В САЩ се опасяват, че новият, по-заразен щам на коронавируса, ще усложни още повече ситуацията в болниците. А в Индия започна най-мащабната кампания за ваксиниране.

До 15 февруари всеки, който пристига във Великобритания, трябва да докаже, че не е заразен с COVID-19. Целта е да се предпазим от поредния все още "неустановен щам", каза премиерът Борис Джонсън. Страната е сред най-засегнатите от коронавируса в Европа.

В австрийската столица Виена се подготвят за мащабен протест срещу Ковид мерките. По информация на медиите се очакват повече от 30 000 души от цялата страна. През почивните дни се очаква да говори и канцлерът Себастиан Курц, който да обяви, дали третата карантина, която трябва да приключи на 24 януари, ще бъде удължена.

Според Световната здравна организация светът не успява да се справи с вируса и трябва да обмисли по-успешни стратегии за баланс между предпазните мерки и икономическата криза.

"Мисля, че сме в надпревара - от една страна е вирусът, който се опитва да мутира, за да се разпространява по-лесно, от друга е човечеството, което се опитва да го спре. И това усилие трябва да бъде много, много бързо и целенасочено", каза независимият експерт към СЗО Дидие Осин.

Има данни, че документи на Европейската агенция по лекарствата, свързани с ваксините срещу коронавирус, са били откраднати, манипулирани и след това публикувани онлайн. Целта на хакерската атака е била да се компрометира информацията за препаратите. Вероятно става дума за документи на „Пфайзер-Байонтек", но подробности не са известни.

Междувременно стана ясно, че компанията ще забави част от доставките на ваксината срещу Ковид заради разширяване на производствените си мощности.

В Индия започна една от най-мащабните ваксинации. Използват се два препарата местно производство, а в следващите месеци целта е да бъдат ваксинирани милиард и 300 милиона души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Код жълто за студено време и в неделя
Код жълто за студено време и в неделя
Почетино е с коронавирус
Почетино е с коронавирус