НОВИНИ

Противоречив закон в Грузия предизвика масови протести и дебат в парламента

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:16, 16.04.2024
Чете се за: 03:55 мин.
Европа
противоречив закон грузия предизвика масови протести дебат парламента
Слушай новината

В Грузия противоречив законопроект за "чуждестранните агенти" отново предизвика масови протести до късно снощи. 14 души бяха задържани в столицата Тбилиси. Според управляващите, законът ще е гаранция за демокрацията, според опозицията и критиците му, той ще попари надеждите на Грузия за членство в ЕС.

Днес противоречивият закон за чуждестранните агенти влезе за дебат в залата на парламента. За разлика от вчера, когато се стигна до физически сблъсък между управляващи и опозиция, днес битката беше само словесна.

Арчил Талвадзе, депутат от управляващата партия "Грузинска мечта": "Този закон защитава демокрацията в нашата страна от всякаква външна намеса. Прозрачността и отчетната са приоритети, потвърдени от доклада на Европейския съюз."

Тина Бохукава, лидер на опозицията: "Не вкарвайте този закон в дневния ред - нито днес, нито утре, нито този сезон, нито следващата година. Оттеглете този закон - сега и завинаги. В Грузия няма място за руски закон! Европа е изборът на грузинския народ!"

Законът влиза за дебат година и един месец след като беше предложен за първи път от управляващите. Тогава - под натиска на многохилядни протести и сблъсъци между демонстранти и полиция, документът беше оттеглен. Официалното му име е закон за "прозрачността на чуждото влияние", но беше наречен от протестиращи и медии "руски". Според записаното в него всяка организация, която получава повече от 20% процента финансиране от чужбина, ще трябва да се регистрира като "чуждестранен агент".

Тамар Ходжимирова: "Протестирам срещу "руския закон" за втори път. Първият път беше успешен, надявам се и сега да успеем. Защото мисля, че законът много ще навреди на нашето европейско бъдеще. Той е взет и преписан, буквално от руския закон срещу свободата на медиите и организациите. Резултатът тук ще бъде същият като в Русия! Абсолютно същият!"

Лука Цулая: "Става дума за опазване на независимостта ни и на законите, такива, които да ни позволяват по-добра интеграция в Европейския съюз."

Опасенията на опозицията са, че както в Русия и Беларус, така и в Грузия, законът ще се използва като инструмент за разправа с несъгласните с властта. Обвиненията срещу управляващата партия "Грузинска мечта" са, че налага все по-авторитарни методи и прокарва проруски идеи. От "Грузинска мечта" контрират, че законът е необходим, за да има прозрачност на управлението и за да се противостои на "псевдолибералните ценности", налагани от чужбина.

снимки: БГНЕС

Освен опозицията, срещу закона се обяви президентът на Грузия Саломе Зурабишвили. Европейският съюз, който през декември даде на Грузия статут на кандидат за общността, заяви, че законът е "несъвместим" с ценностите на съюза. Абсурдно е законът да се нарича руски проект, смятат от Кремъл. Борбата с чуждестранните агенти е измислена в САЩ, никоя държава по света не иска намеса във вътрешните си работи и сега всички се борят срещу чуждестранните агенти, заявиха в Москва.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решението за награден фонд в леката атлетика създаде полемика сред другите организации
Решението за награден фонд в леката атлетика създаде полемика сред другите организации
Националите по спортна гимнастика ще проведат открита тренировка преди заминаването за Европейското първенство в Римини
Националите по спортна гимнастика ще проведат открита тренировка преди заминаването за Европейското първенство в Римини