НОВИНИ

Проучване на ЕК: Пакетът "Мобилност" ще увеличи значително емисии на въглероден диоксид

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:50, 22.02.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Европа
проучване пакетът мобилност увеличи значително емисии въглероден диоксид
Слушай новината

Европейската комисия публикува резултатите от две проучвания за очакваните въздействия на пакета "Мобилност" върху околната среща. Пакетът беше окончателно одобрен на 15 юли 2020 г.

В проучването, възложено от Еврокомисията на външни независими експерти, се казва, че двете изисквания - за задължителното връщане на превозното средство в държавата-членка на регистрация на всеки осем седмици и прилагането на квоти за каботаж при международни комбинирани транспортни операции ще доведат до значително увеличаване на вредните емисии въглероден диоксид.

Още по време на преговорите Комисията изрази загриженост, че новите разпоредби противоречат на зелените амбиции на Брюксел. България също изрази подобни опасения.

Анализът на задължението за връщане на превозни средства показва, че в сценария, който според проучването е най-вероятно да се случи, разпоредбата вероятно ще създаде допълнителни пътувания, което може да доведе до 2,9 милиона тона допълнителни емисии на CO2 през 2023 г. Проучват се три сценария, като и в трите увеличението на емисиите на CO2 варира от 0,8% до 4,6%.

Проучването, фокусирано върху каботажните квоти за международни комбинирани превози, изчислява, че широкото използване от държавите-членки на възможността за въвеждането им може да доведе до допълнителни 397 000 тона емисии на CO2 и до потенциални отрицателни дългосрочни ефекти върху железопътния и товарния превоз.

Според проучването двете нови разпоредби могат да доведат до до 3,3 милиона допълнителни тона емисии на CO2 годишно, което е съпоставимо с общите емисии от транспорт в Естония за една година. Те също могат да генерират до 704 тона азотни оксиди (NOx) и 251 тона твърди частици (PM2.5).

Европейската комисия ще започне диалог с държавите членки, Европейския парламент и всички заинтересовани страни за резултатите от проучванията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правният съветник на президента: Трябва пълно разследване на трагичния инцидент с токов удар
Правният съветник на президента: Трябва пълно разследване на трагичния инцидент с токов удар
Четирима сводници са в ареста след акция срещу проституцията в Пловдив
Четирима сводници са в ареста след акция срещу проституцията в Пловдив