НОВИНИ

Проверка на факти: Умира ли животът след вятърните турбини и кой стои зад тези твърдения?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
09:14, 17.02.2024
Чете се за: 15:07 мин.
Проверка на факти

Публикация във Фейсбук страницата на Сдружение “Човек-Природа-Живот” със снимка, на която се вижда парк с вятърни турбини, твърди, че турбините са причина в района да "няма живот - нито животни, нито хора, нито птици, нито растения". Според автора на публикацията снимката е направена в Остфризланд, Германия. Само за часове постът е споделен стотици пъти само от тази страница.

Темата за строителството на вятърни паркове влезе във фокуса на обществото след като през януари на първо четене бе приет законопроект за изграждане на вятърни електроцентрали в Черно море. Темата е изключително важна, защото една от реформите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, изисква именно стимулиране на производството на електроенергия от ВЕИ (слънчеви и вятърни мощности), подпомагане на процеса по декарбонизация и намаляване на административната тежест при присъединяването и оперирането на ВЕИ. През следващите една-две години трябва да бъдат направени основните стъпки в тази посока, ако държавата желае да се възползва от европейско финансово подпомагане. Електроенергията от ВЕИ е стъпка и към енергийна независимост на страната.

Публикацията предизвиква много коментари на потребители на социалната мрежа като видимо създава негативни обществени нагласи към бъдещо разполагане на вятърни електроцентрали.

Нашата проверка на факти показа, че публикацията не отговаря на истината - на снимката не е изобразен парк с вятърни турбини в Германия. Самата снимка не е правена в Германия, а в Нидерландия. Земята, върху която са поставени турбините, сe обработва и е засята с различни култури. В някои от парцелите има и жилища. Непосредствено до парка е разположен град.

Как стигнахме до този извод?

  • установихме района, в който е направена снимката - чрез ръчна проверка в Google maps
  • прегледахме снимковия материал от региона за няколко години назад, запазен в Google maps
  • прегледахме цялото съдържание, публикувано във Фейсбук страницата, автор на публикацията
  • проучихме кой стои зад Сдружението, администратор на Фейсбук страницата и с какви организации е свързан
  • прегледахме свързани със Сдружението канали в Телеграм, които също разпространяват снимката

Къде е направена снимката?

Снимката е със сравнително лошо качество, но въпреки това на изображението личат няколко ясни топографски маркери - водни площи, жилищен район и земеделски земи.

Прегледахме района Ostfriesland, Германия, който е посочен като мястото, на което е изграден паркът. Не открихме територия, които да отговаря на изобразеното на снимката. С помощта на Google maps открихме точното място - регионът Flevolen в Нидерландия, близо до град Almere.

Как изглежда отблизо районът, в който повече от десетилетие има поставени вятърни турбини?

Снимките на района ясно показват, че там продължават да живеят хора, които обработват земеделски земи. На тази снимка, направени от Гугъл през 2022 година, се вижда къща, зад която има перка. До къщата има паркиран трактор.

Тук се виждат две редици вятърни перки върху парцели, които се обработват. В тях са разположени и къщи. Снимката е от 2024 година.

На тази снимка от април 2022 година се виждат ветрогенератори върху земеделска земя, която се обработва.

Кадър от 2024 година - виждат се земеделските парцели със засети култури, както и разоран наскоро парцел. На терените има обособена жилищна част.

Тази снимка е от март 2023 година - виждат се засети площи на територията на вятърния парк.

Това изображение е от март 2023 година:

Юли 2009 година - нива, засята с житна култура:

Април 2023 година - имот с къщи на територията на вятърния парк. Вижда се и паркиран трактор.

Кадър от март 2023 година - вижда се машина, която вероятно се използва за напояване на земеделските култури.

Кога снимката се появява в онлайн пространството?

Най-ранният вариант на снимката (разликата е в цветовите корекции и крупността на кадъра), който открихме, е от 6 септември 2023 г. в конспиративния канал adbroeree в Телеграм. В публикацията се твърди, че турбините са опасни - перките са изработени от канцерогенен материал, в корпуса има токсичен газ, турбините не се рециклират и за направата им се използва детски труд. Местонахождението на парка е в Нидерландия, твърди постът.

Дни по-късно, на 15 септември 2023 г., в друг канал на Телеграм, @G_O_D_L_E_Fsource, се публикува втори вариант на изображението (идентичен на кадъра от Фейсбук публикацията). Тук вече, отново конспиративно, се твърди, че турбините пръскат с кемтрейлс, това влияе на електромагнитните полета на принципа на Wifi мрежите.

На 9 февруари 2024 година снимката се появява в Х(Туитър) в профил, който споделя конспиративни теории:

В български канали снимката се появява на 11 февруари 2024 г.:

  • в 12.48 ч. в Телеграм канала "България на българите!"
  • в 12.49 ч. - минута по-късно, отново в Телеграм, е публикуван в Свободна и мирна България
  • в 12.51 ч. е на Фейсбук страницата на Сдружение "Човек-Природа-Живот"

Кои са авторите на публикацията и каква е целта им?

Страницата във Фейсбук на Сдружение “Човек-Природа-Живот” е създадена на 31 януари 2024 г. Публикуваните снимки ясно показват приоритетната кауза на сдружението - недопускане на поставянето на вятърни перки на територията на България.

Самото сдружение “Човек-Природа-Живот” съществува от 2022 година според данните в Търговския регистър и е сдружение в обществена полза. В управителния съвет на сдружението е Красимира Катинчарова, която е най-честият говорител в публичното пространство от името на сдружението. Освен нея влизат още Стилиана Бобчева и Росица Ковачева-Серафимова.

Проверка на сайта на ЦИК показва, че Стилиана Бобчева е посочена като лице за контакт на политическа партия "Величие". Тя е подала и документите за регистрация на партията. На местните избори през 2023 година ПП "Величие" печели най-голям брой места в общинския съвет във Ветрино.

През 2022 година общината наложи мораториум върху строежа на ветрогенератори в района, но Върховният административен съд го отмени като незаконен. Партия "Величие" неофициално се свързва с името на местния бизнесмен Ивелин Михайлов - негов сайт активно промотира дейността на партията. Това правят и свързани с него канали в социалните мрежи и сайтове на негови сътрудници в различните дружества, които управлява. Красимира Катинчарова е била автор в сайта на Михайлов - "Красиво Ветрино". Сайтът, както и партията, са активни в битката с ветрогенераторите. Ивелин Михайлов е част от управлението на "Исторически парк" в община Ветрино.

Красимира Катинчарова и Ивелин Михайлов са част от Обществения съвет на инициативата "Референдум за мир и суверенитет".

"Референдум за мир и суверенитет" са организатори на Походите за мир и неутралитет. От иницитивата се обявяват против въвличането на България във военни действия, както и за това да не бъдат изпращани оръжия на Украйна за войната, предизвикана от Русия. Същевременно често на тези събития се веят руски знамена.

На Фейсбук страницата, администрирана от тях - "Референдуми", те се заявяват като организатори на част от протестите в подкрепа на протеста за запазване на въглищната централа " Мини Марица Изток" и на "енергиен суверенитет". Често споделяни са постове в защита на Паметника на Съветската армия, за запазване на българския лев. Фейсбук групата "Свободна и мирна България" разпространява идеите на инициативата - според изследване на Центъра за изследване на демокрацията това е един от големите проруски канали на дезинформация у нас. Често в групата се публикуват постове с антиевропейска и проруска реторика.

Синът на Красимира Катинчарова - Румен Катинчаров, както и Ивелин Михайлов, са сред администраторите на "Свободна и мирна България". Михайлов активно публикува проруски постове.

През април 2023 година Сдружение "Човек-Природа-Живот" дава пресконференция в БТА, за да представи своята кауза - срещу поставянето на вятърни турбини у нас. По време на събитието Катинчарова се обявява против Зелената сделка. Не става ясно кой финансира инициативата.

Месец по-рано от Сдружението стават част от протестите на земеделците срещу вноса на зърно от Украйна, срещу заложеното в Стратегическия план за развитие на земеделието, който е обвързан с европейско финансиране, както и срещу намерението за изграждане на голям ветрогенераторен парк в региона на Ветрино.

През февруари 2024 г. участват в дискусия за спиране на законопроекта за енергията от ВЕИ, организирана от депутата от БСП Борислав Гуцанов.

Дни по-късно участват в кръгла маса в Народното събрание, на която настояват за оттегляне на Законопроекта за енергията от възобновяеми източници ВЕИ) в морските пространства.

От началото на 2023 година има значителен ръст в броя на онлайн публикациите по темата "перки в Черно море". Голяма част отразяват събитията, в които участва или организира сдружението. Сдружение "Човек-Природа-Живот" се налага като екологичната организация, компетентна и ангажирана с темата.

Мрежа от свързани сайтове и канали

На 2 февруари 2024 г. в един и същи час фейсбук страниците на "За земята на България", "Референдум за мир и суверенитет", "Народна медия", "Народна мрежа" публикуват идентични постове срещу разполагането на вятърни паркове в Черно море, чрез които промотират предстояща дискусия, насочена срещу законопроекта. Тя се организира от депутата от БСП Борислав Гуцанов. Парламентарните групи на БСП и "Възраждане" са против приемането на законопроекта.

Снимката намеква за опасност, която грози китовете във води, в които са поставени вятърни турбини. БиБиСи и други организации са проверявали твърдението, че китове умират заради поставените турбини и заключението им е, че това е фалшива новина.

Две минути по-рано, в 12.34 ч., публикацията е поставена на страницата "България".

Всички тези канали са свързани с инициативата "Референдум за мир и суверенитет".

Половин час по-рано, в 11.56 ч., същата публикация се е появила на страницата на Сдружение "Човек-Природа-Живот".

В мрежата Телеграм публикацията се появява в 11.54 ч. - отново в свързани канали - "Свободна и мирна България" и България за българите!

Сайтът "Свободен глас" се издава от "Съпротивата" ЕООД. От 13 публикувани новини тази година, 7 са срещу поставянето на ветрогенератори. Собственик на "Съпротивата" е Детелина Парушева, чийто мобилен номер е посочен като номер за контакт на сайта на "Красиво Ветрино", който пък е собственост на Ивелин Михайлов. В профила си в LinkedIn Парушева сама се представя като журналист в "Красиво Ветрино", собственост на Ивелин Михайлов.

Собственост на Детелина Парушева е и сайтът "Съпротивата". И в него има впечатляващо висок брой статии за вредата от вятърните електроцентрали.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Проучването ни показа, че има връзка между Сдружение "Човек-Природа-Живот" и инициативи, които открито защитават интересите на Русия и/или се противопоставят на целите на ЕС като постигането на енергийна диверсификация или Зелената сделка. В различните публични канали на "Референдум за мир и суверенитет" има множество публикации, които защитават каузи като кампанията против еврото, опазването на руските паметници, защита на въглищните централи, недоволство от възможностите за алтернативна енергия, протестите срещу стратегическите планове в земеделието.

Няма публична информация как се финансира сдружението. Не открихме сайт, на който това да е указано или да има раздел за дарения. Все още не е изтекъл срокът, в който следва да бъде подаден Годишният доклад с тази информация към Агенцията по вписвания.

Публикацията, която твърди, че животът умира в районите, в които са поставени вятърни турбини, не отговаря на истината.

  • на снимката не е изобразен парк с вятърни турбини в Германия.
  • изображението показва район в Нидерландия.
  • земята, върху която са поставени турбините сe обработва и е засята с различни култури.
  • в някои от парцелите има и жилищни сгради.
  • непосредствено до парка е разположен град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската шампионка по шахмат Виктория Радева посети училището си в Пловдив
Европейската шампионка по шахмат Виктория Радева посети училището си в Пловдив
Яник Синер се класира за полуфиналите в Ротердам
Яник Синер се класира за полуфиналите в Ротердам