НОВИНИ

Проверка на факти: Затрупан ли е центърът на Париж със слама?

Калина Попова
от Калина Попова
12:52, 04.02.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Европа
затрупан центърът париж бали слама
Слушай новината

Снимка на центъра на Париж, затрупан с бали слама, беше споделена хиляди пъти в социалните мрежи. Има ли нещо общо с фермерските протести във Франция?

Фейсбук страницата Avantgardens споделя кадър на Айфеловата кула с текст "Поздрави от Париж". На снимката се виждат високи "кули" от слама, както и багери. Публикацията е харесана над 10 000 пъти и е споделена над 4000.

Потърсихме първоизточника на снимката чрез обратно търсене в Google. Попаднахме на оригиналната публикация - в Инстаграм, от профил, който създава картини чрез изкуствен интелект. Там, освен Айфеловата кула, виждаме и други парижки забележителности, "обсипани" със слама - Лувъра, Триумфалната арка. Снимките са публикувани преди два дни.

В описанието пише "Ако Париж чуваше ехото на провинцията".

След това авторът на публикацията изрично споменава, че изображенията са генерирани с изкуствен интелект чрез програмата Midjourney и любезно моли всички, които ги разпространяват, да упоменат този факт, за да се избегнат спекулациите и фалшивите новини.

Колкото до обстановката около Айфеловата кула - сайтът SkyLive Webcams излъчва картина на живо оттам и всеки може да види, че около забележителността няма кули от слама.

Това изображение е от 4 февруари.

И не само - протестите на френските земеделци обградиха френската столица, но така и не стигнаха до центъра на Париж, а повечето блокади в страната бяха вдигнати още на 2 февруари, след като правителството обеща да отпусне допълнителни 400 млн. евро за селскостопанския сектор.

Заключение: Снимката на центъра на Париж, обсипан със слама, е създадена с изкуствен интелект и не е резултат от фермерските протести във Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студентските такси: ВУЗ-овете ще трябва да върнат парите за втория семестър до 2 месеца след промените в закона
Студентските такси: ВУЗ-овете ще трябва да върнат парите за втория семестър до 2 месеца след промените в закона
Манол Иванов пред БНТ: Футболните хора копнеят да видят решения от някой нов човек (ВИДЕО)
Манол Иванов пред БНТ: Футболните хора копнеят да видят решения от някой нов човек (ВИДЕО)