НОВИНИ

Путин на срещата със Си Дзинпин: Готови сме за започване на преговорен процес

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:32, 20.03.2023 (обновена)
5757
Чете се за: 04:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия е готова за започване на преговори за войната в Украйна. Това заяви руският президент Владимир Путин в първия си разговор с китайския държавен глава Си Дзинпин, който пристигна на 3-дневно държавно посещение в Москва.

Очаква се китайският президент да представи страната си като посредник за мир за войната в Украйна, а домакинът Владимир Путин се надява да получи подкрепа за отговор на натиска на Запада. Си Дзинпин е първият лидер, който стиска ръката на Владимир Путин, откакто Международният наказателен съд издаде заповед за ареста му по обвинения в депортация и насилствено осиновяване на деца от окупираните украински територии.

Държавната визита дава нов тласък на отношенията между Русия и Китай, заяви Си Дзинпин преди разговорите с Путин за предложения от Пекин мирен план за спиране на сраженията в Украйна.

Китайският президент пристига на посещение в Москва за среща с Путин

Си Дзинпин беше посрещнат с всички държавни почести на летище Внуково от вицепремиера Дмитрий Чернишенко.

Пътят на конвоя му беше осеян с табели с надписи - "Горещо приветстваме председателя на Китайската народна република Си Дзинпин в Русия". Първият ден започна с неофициален обяд, следван от разговори с Владимир Путин. Очаквано във фокуса на разговорите е китайският мирен план за Украйна, който предвижда запазване на териориалната цялост на страните, но не изисква изтегляне на руските войски.

"Ще обсъдим всички тези въпроси, в това число и вашата инициатива, която разглеждаме с респект. Готови сме за започване на преговорен процес", каза Владимир Путин.

"За китайско-руските отношения има историческа логика. Знам, че ви предстоят президентски избори през 2024 година и съм убеден, че руският народ ще подкрепи вас", каза Си Дзинпин.

Путин нарече китайския президент скъп приятел и призна, че "леко завижда" за скоростното развитие на Китай през последните десетилетия.

Още с пристигането на Си Дзинпин в Москва Киев повтори призива си за изтегляне на руските войски. Секретарят на Националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов написа в Туитър:

"Формулата за успешно прилагане на китайския "Мирен план" - първа и основна точка капитулация или изтегляне на руските окупационни сили от украинска територия според нормите на международното право и Хартата на ООН".

Призив към Китай за оказване на влияние върху Москва за спиране на войната в Украйна отправи и британският премиер Риши Сунак, а от Белия дом предупредиха:

"Ако след тези разговори има някакъв призив за спиране на огъня - това не е приемливо, защото това ще ратифицира завоеванията на Русия към днешна дата. Това, което ще се постигне така е да се даде време на Путин да планира възобновяване на офанзивите", каза Джон Кърби - говорител на Съвета за сигурност към Белия дом.

Очаква се разговор между Володимир Зеленски и Си Дзинпин след посещението му в Москва. Още преди началото на визитата Китай защити Путин по повод заповедта за ареста му, издадена от Международния наказателен съд, а от китайското външно министерство днес критикуваха Вашингтон.

"Съединените щати трябва да спрат да създават напрежение, да предоставят оръжия, да сочат с пръст други държави или да отправят заплахи", каза Ван Вънбин - говорител на МВнР на Китай.

Резултатите от разговорите в Москва ще станат ясни едва след края на визитата - Путин може да получи зелена светлина да бъде още по-агресивен или да отстъпи с компромис, който да не наруши достойнството му, коментират анализатори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преброени ли са дните на Антонио Конте в Тотнъм?
Преброени ли са дните на Антонио Конте в Тотнъм?
Берое с две проверки по време на прекъсването за националните отбори
Берое с две проверки по време на прекъсването за националните отбори