НОВИНИ

Китайският президент пристига на посещение в Москва за среща с Путин

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:52, 20.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Китайският президент Си Дзинпин пристига на посещение в Москва. Програмата му включва среща с Владимир Путин.

Пекин и Москва посочват двустранните отношения като фокус на разговорите, но според анализатори основна тема на разговорите се очаква да бъде войната в Украйна. Китай изрази готовност да посредничи за мир, но е сред малкото държави, които не са осъдили пряко действията на Русия в Украйна.

Според Кремъл основната тема ще бъде "стратегическото сътрудничество". Китайската страна обяви, че двамата лидери ще "обменят мнения" по важни международни и регионални теми. Целта на визитата е задълбочаване на "двустранното доверие", допълва Пекин.

Според Вашингтон Русия и Китай искат да има кардинална промяна на световния международен ред.

„Няма съмнение, че и Китай, и Русия – и това е залегнало точно в стратегиите им за национална сигурност – са две страни, които се противопоставят на настоящия международния ред, основан на правила, изграден от Съединените щати и нашите съюзници и партньори, след края на Втората Световна война. Те не харесват това. Биха искали да пренапишат правилата на играта в глобален мащаб. И напоследък засилват сътрудничеството и задълбочават отношенията си", заяви Джон Кърби, говорител на националния съвет за сигурност на САЩ.

Според анализатори посещението на Си Дзинпин се разчита като безспорна подкрепа за Путин. Вариантите за действие за Пекин са най-малко два - да се опита да убеди Москва да работи в посока на някакъв компромис, или да подкрепи и военно Русия, за да продължи войната. Дилемата пред китайските власти е по-голяма, отколкото пред руските, смятат експерти.

"За Пекин въпросът е по-труден отколкото за Москва. Как Китай вижда отношенията си с останалия свят? Има ли желание да търгува със Запада, да изгражда ролята, за която обича да говори - тази на отговорен международен играч? Ще жертва ли това в името на интересите на Москва - към момента не е ясно дали са склонни на такава жертва. От друга страна Пекин не желае да даде победата на Байдън и Запада, като доведе Русия на масата за преговори", заяви Сам Грийни, политически анализатор.

Китай защитава един-единствен интерес, казва още анализаторът, и той е китайският. Така че Пекин би жертвал всичко, но само в името на Китай, а не заради интересите на Русия.

Посещението на Си Дзинпин идва в момент, когато Китай предлага да посредничи за постигане на мир в Украйна. Западът е скептичен към подобна инициатива, като се имат предвид близките отношения между Москва и Пекин, коментират анализатори.

В навечерието на срещата и Путин, и Си Дзинпин, написаха статии. Нито една страна на глобалната арена няма решаващия глас, който да определя целия съществуващ световен ред, пише китайският държавен глава в руското издание "Росийская газета". А в китайския "Женмин жибао", Путин благодари на Пекин за реалистичната позиция по отношение на Украйна и приветства готовността му да участва в "регулирането на кризата".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на вота на недоверие срещу френското правителство - протестите продължават
В очакване на вота на недоверие срещу френското правителство - протестите продължават
Хеликоптер засне играта на няколко делфина в Калифорния
Хеликоптер засне играта на няколко делфина в Калифорния