НОВИНИ

Рафаел Надал се цели към 14-а титла от Ролан Гарос

Рафаел Надал
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:29, 05.06.2022
Чете се за: 03:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Испанецът Рафаел Надал и норвежецът Каспер Рууд ще се изправят един срещу друг във финала на Откритото първенство на Франция.

Надал, който преследва рекордна 14-а титла в Париж, за първи път от много време насам не бе сочен за фаворит за трофея преди началото на турнира, след като не спечели нито един от подгряващите турнири в Монте Карло, Барселона, Мадрид и Рим, но отново доказа защо е "Кралят на клея". Той имаше много тежък път до финала, като след три рутинни победи в първите три кръга надви 9-ия поставен Феликс Оже-Алиасим в пет сета, преди да се изправи срещу големия си съперник Новак Дожкович. Рафа успя да си отмъсти за загубата в полуфиналите преди година и победи световния №1 в четири сета, а битката му срещу №3 в схемата Александър Зверев завърши по неприятен начин, след като германецът изкълчи глезен и трябваше да се откаже, като преди това за повече от три часа игра двамата не бяха довършили дори и два сета игра, а Надал водеше със 7-6(8), 6-6.

От своя страна Рууд победи последователно Жо-Вилфред Цонга, Емил Руусувуори, Лоренцо Сонего, Хуберт Хуркач, Холгер Руне и Марин Чилич, като единствената му чиста победа дойде срещу Руусувуори, а срещу Сонего той трябваше да наваксва изоставане от 1-2 в сетовете. Така 23-годишният тенисист достигна първия си финал в турнири от Големия шлем и се превърна в първия норвежец, който ще играе в мач за титлата на турнир от голямата четворка.

Рууд досега не се е изправял срещу своя идол Надал, но двамата познават играта си добре, тъй като норвежецът прекара няколко години в тенис академията на Рафа в Майорка. Макар и испанецът да е сочен за категоричен фаворит, то Рууд също ще влезе със самочувствие в двубоя, тъй като от началото на 2020-а година той е играчът с най-много победи (65) и най-много титли (7) на червено.

"Да играя срещу него във финал от Шлема е специално. Надявам се и за него да е така. Той е играл в много финали, но този път се изправя срещу свой ученик от академията. Ще бъде интересен мач", коментира Рууд.

Пред Надал, който е спечелил всичките си 13 финала на Ролан Гарос досега, ще се опита да вземе рекордна 22-ра титла от Големия шлем и да увеличи преднината си пред Джокович и Роджър Федерер, които имат по 20. За Рафа мачът ще бъде особено емоционален, тъй като той на няколко пъти призна, че това може да е последното му участие в Откритото първенство на Франция, заради хроничната контузия в стъпалото, която се влошава в последните години.

Двубоят на корт "Филип Шатрие" в комплекса Ролан Гарос започва в 16.00 часа българско време.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колев и Александров преподписаха с ЦСКА 1948
Колев и Александров преподписаха с ЦСКА 1948
Надежда Нейнски: Палежът на културния дом в Битоля е провокация
Надежда Нейнски: Палежът на културния дом в Битоля е провокация