НОВИНИ

Рафаел Варан - човекът за финалните мачове

Борил Гочев
от Борил Гочев
17:09, 11.10.2021
Чете се за: 06:07 мин.
Спорт
рафаел варан човекът финалните мачове
Слушай новината

Второто издание на турнира „Лига на нациите“ официално завърши, а шампион в турнира стана отборът на Франция. „Петлите“ триумфираха в надпреварата след успех с 2:1 срещу Испания на финала в Милано, макар победният гол на Килиан Мбапе да дойде при доста спорни обстоятелства.

Но дали крайният изход от тази среща не е бил предрешен още преди нейното начало?

В последните години Рафаел Варан напълно заслужено се превърна в постоянна величина в отбраната на „петлите“, а мнозина определят 28-годишния защитник на Манчестър Юнайтед като един от най-добрите на своя пост в света.

Юношата на Ланс обаче може да се похвали и с един любопитен рекорд, на който би му завидял всеки един спортист – в цялата си кариера Варан няма нито един загубен голям финал при 11 спечелени. Тук става въпрос единствено за битките за трофей, които са били решени в само един сблъсък.

В това число влизат финалите, в които той е участвал за вече предишния си клубен отбор Реал (Мадрид), както и тези с националния отбор на Франция.

Бранителят има шанс да изиграе своя първи финал през сезон 2012/13, но тогава Жозе Моуриньо го оставя извън групата в битката за трофея в Купата на Краля срещу Атлетико (Мадрид), загубена с 1:2 от „Кралския клуб“.

Първият триумф, в който Варан взема участие пък е спечелването на същия трофей през месец април 2014-та година след успех срещу Барселона. Няколко месеца по-късно той започва като титуляр и във финала на Шампионската лига, спечелен с 4:1 след продължения срещу тогавашния шампион в Ла Лига - Атлетико (Мадрид).

В края на годината Варан играе в двубоя, който коронясва "Кралския клуб" за световен клубен шампион след победа с 2:0 срещу аржентинския Сан Лоренсо.

През сезон 2015/16 Реал отново триумфира в Шампионската лига след успех с дузпи срещу градския съперник Атлетико. Този път обаче Варан не играе заради контузия в бедрото.

Именно тази травма вади бранителят и от тима на Франция за домашното Евро 2016, когато, случайно или не, „петлите“ губят именно в спора за трофея от Португалия.

Рафаел Варан обаче е на линия в следващите успехи на Реал (Мадрид), които включват спечелването на Шампионската лига през 2017 и 2018, както и на Световното клубно първенство през 2016, 2017 и 2018 година.

По този начин стигаме до Световното първенство в Русия през 2018 година. Този път защитникът е на разположение на селекционера Дидие Дешан и той му се доверява напълно, като Варан играе във всяка една минута за Франция на шампионата, който завършва със спечелването на световната титла след победа с 4:2 срещу Хърватия на финала на 15 юли в Москва.

В края на 2018 година Варан и Реал се връщат към успешните си представяния в големи финали, като те вдигат трета поредна Световна клубна титла след успех с 4:1 срещу Ал Аин.

Бранителят участва и при триумфа на „Кралския клуб“ в турнира за Суперкупата на Испания през 2020 година, когато надпреварата се проведе в нов формат, при който шампиона беше определен в един финален двубой. Разбира се, Рафаел Варан играе във всичките 120 минути при още една победа срещу Диего Симеоне и неговия Атлетико.

От онзи момент, който предшестваше пандемията от COVID-19 изминаха почти две години, в които френския защитник не взе участие в нито един голям финал. Това обаче се промени снощи, когато 28-годишният футболист започна като титуляр при триумфа на Франция срещу Испания в Лигата на нациите.

Сухата статистика показва следното: Рафаел Варан е участвал пряко в 13 двубоя за спечелването на трофей, като той е загубил само един единствен. Във всичките тези мачове французинът е започвал като резерва в само в два от случаите.

Със сигурност тези цифри говорят достатъчно не само за успехите на Варан, но и за класата, с която той разполага и заради която треньорите му се доверяват в най-важните мачове.

Само бъдещето ще покаже дали бранителят ще продължи с отличните си резултати във финалите, а навярно в Манчестър Юнайтед стискат палци затова предвид факта, че „червените дяволи“ са без трофей вече четири сезона.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай с рекорд за дълбоководно гмуркане
Китай с рекорд за дълбоководно гмуркане
Катастрофа между два тира затвори пътя Русе - Разград
Катастрофа между два тира затвори пътя Русе - Разград