НОВИНИ

Расте броят на жертвите след срутването на ледник в Индия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:12, 08.02.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко 18 са жертвите при срутването на ледник в Индия и последвалото наводнение. Още над 200 души се издирват. Повечето изчезнали хора са работели за две водноелектрически централи.

Срутилият се хималайски ледник отнесе мостове, скъса язовирна стена и стовари вода, камъни и отломки в планинска долина.

Бедствието помете малка водноелектрическа централа и нанесе поражения на друга по-голяма. Усилията са насочени към тунел, където се смята че са блокирани 30-ина души.

Не знаехме дали ще оцелеем, казва един от спасилите се.

"Работехме по тунела, когато чухме викове "Излизайте, излизайте". Не знаехме какво става. Започнахме да тичаме, за да избягаме, когато водата бликна през входа на тунела".

Отчупил се ледник предизвика трагедия в Индия

Тунелът е дълъг два километра и половина. Мобилизирани са и полицаи, военни и хеликоптери. На откъснати села се помага от въздуха.

"В зоната на бедствие има много гранични полицаи. Китайската граница е наблизо, така че предупредихме всички. В селата Лата и Райни бяха спуснати дажби, помагаме с доставки на храна в засегнатите райони", каза Манож Рават от Гранична полиция.

Ледникът се срути в неделя в района на приток на река Ганг в индийския щат Утаркханд. Наводненията и свлачищата в района не са рядкост. Миналата седмица там е валял много сняг и предположенията са, че на места той се е стопил и е предизвикал лавина.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Кутев: Би било много голяма грешка, ако ръководството на БСП не подкрепи Радев
Антон Кутев: Би било много голяма грешка, ако ръководството на БСП не подкрепи Радев
Австрия въведе най-висока степен на предупреждение за пътуване от и за Тирол
Австрия въведе най-висока степен на предупреждение за пътуване от и за Тирол