НОВИНИ

Разкриха дежурен педиатричен кабинет в областната болница в Бургас

разкриха дежурен педиатричен кабинет областната болница бургас
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
14:32, 25.06.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Поради зачестили запитвания от родители къде да водят болните си деца извън работното време на техните лични лекари, медицинският център на УМБАЛ Бургас "Св. Николай Чудотворец" информира, че за удобство на бургазлии всяка събота и неделя в центъра е разкрит дежурен специализиран педиатричен кабинет. В него работят по график лекари от двете детски отделения на УМБАЛ-Бургас. Кабинетът се намира в медицинския център, а входът е през централната регистратура на болницата. Посещението на кабинета е безплатно за пациентите на всички общопрактикуващи лекари, които имат сключен договор с медицинския център.

За пациенти на джипита извън списъка, както и за гости на града прегледът се заплаща на цена 30 лв. Освен специализирания детски кабинет, в МЦ "Св. Николай Чудотворец" работи неотложен кабинет за всички пациенти на джипитата от списъка. Неговото работно време е от 20:00 ч. вечерта до 8:00 ч. сутринта, както и от 8:00 ч. до 20:00 ч. през деня в празнични и почивни дни. Заплаща се потребителска такса, с изключение на лицата, освободени от такса в предвидените от закона случаи (деца, военноинвалиди, социално слаби и др.).

Съгласно закона, лекарите в дежурния кабинет нямат правомощия по издаване на медицински документи за насочване на пациентите към други специалисти за консултативни прегледи, за извършване на медико-диагностични и други изследвания. Лекарите в дежурния кабинет не са длъжни да бъдат от определена специалност и могат да насочат пациента единствено за прием в болница, което е безплатно за здравноосигурените пациенти.

И в двата дежурни кабинета - специализирания педиатричен и този за неотложна помощ, е желателно да се предостави здравноосигурителна книжка при прегледа, включително и на децата. Важно е туристите и гостите на града да знаят, че ако са здравноосигурени, могат да потърсят медицинска помощ в кабинета на всеки общопрактикуващ лекар в областта срещу потребителска такса, като представят осигурителната си книжка или ЕГН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем българи на ринга в Сараево във вторник
Седем българи на ринга в Сараево във вторник
Реал Мадрид обяви раздялата с капитана на отбора Начо
Реал Мадрид обяви раздялата с капитана на отбора Начо