НОВИНИ

Размирици и протести в Киргизстан

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:14, 06.10.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС

Ожесточени протести в Киргизстан доведоха до отмяна на резултатите от парламентарните избори в неделя. Централната избирателна комисия стигна до това решение, след като мирни протести на опозицията прераснаха в щурм на сградата на президентството и парламента и други ключови здания. Властите съобщават за един загинал и 590 ранени. Президентът на страната показа отстъпки, но опозиционните сили, които организираха протестите, възнамеряват да сменят властта.

За разлика от мирно протестиращите в Беларус, недоволните от изборните резултати в Киргизстан бързо постигнаха успех. След като веднъж бяха разгонени с шумови гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ, демонстрантите в столицата Бишкек тази нощ се върнаха по-многобройни. Те проникнаха в сградата на парламента и президентството. Тя беше празна, а този път силите на реда не дадоха отпор. Превзет беше и Държавният комитет за национална сигурност. Оттам освободиха бивш президент, който излежава присъда за корупция и двама политици. Президентът Сооронбай Жеенбеков каза, че е предотвратил кръвопролития.

"Скъпи съотечественици, снощи едни политически сили се опитаха да свалят правителството. Използваха за претекст изборите и грубо нарушиха обществения ред. Аз наредих на силите на реда да не откриват огън, за да не се пролива кръв", заяви президентът на Киргизстан.

Изборните резултати шокираха всички, тъй като нито една опозиционна сила не премина 7-процентовата бариера за влизане в парламента. Успяха единствено партии, близки до управляващия елит. На фона на подозрения за нередности, опозицията обяви, че ще сформира народно правителство и ще избере нов премиер. Засега беше посочен освободен от затвора бивш депутат.

"За да не нарушаваме закона, засега Садир ще бъде назначен за временен премиер", каза Камчибек Ташиев, лидер на партията "Мекенчил".

"Недейте да грабите, покажете, че сте културни хора. Тръгнете си мирно. Ще работим за легитимиране на властта. При нужда ще поискаме помощта ви", каза Садир Жапаров, бивш депутат.

Бившата съветска република, добила независимост след разпада на Съюза през 1991 г., днес е тясно свързана с Русия и е член на Общността на независимите държави. Тя не е сред най-авторитарните страни от региона, но страда от традиционната за него корупция. Политически е нестабилна и за последните 15 години двама президенти са свалени с бунтове. Дали отново ще се стигне до такъв развой, предстои да видим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха безакцизен тютюн, зазидан в тайник на мазе (СНИМКИ)
Откриха безакцизен тютюн, зазидан в тайник на мазе (СНИМКИ)
Жените в Европа ще трябва да почакат век за равно заплащане между половете
Жените в Европа ще трябва да почакат век за равно заплащане между половете