НОВИНИ

Разпоредиха премахването на още 4 постройки от имение на Васил Божков на Витоша

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:18, 21.01.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
разпоредиха премахването постройки имение васил божков витоша
Снимка: МВР
Слушай новината

Направление „Архитектура и градоустройство“, Столична община издаде нови 4 заповеди за премахване на незаконни обекти, които се намират около хотел „Аглика“ на територията на природен парк „Витоша“.

Установените незаконни строежи са: сграда за обслужващ персонал, едноетажна сграда за КПП, гараж и метална бариера. Заповедите по реда на чл. 225а от ЗУТ са връчени.

Направление „Архитектура и градоустройство“ извършва проверки за законосъобразността и техническото състояние на 17 строежа на територията на парк „Витоша“ в изпълнение на разпореждане от Върховна административна прокуратура.

За строеж: „прилежаща сграда“ към ГД „Брезовица“ са предприети действия по реда на чл. 195 и чл. 196 от ЗУТ и е издадена заповед за премахване. Към момента индивидуалния административен акт е в процедура по обявяване.

За изградена ограда, неподходяща по местоположение, са предприети действия по реда на чл. 195 и чл. 196 от ЗУТ от постоянно действащата комисия към НАГ-СО. На 14.01.2020г. е извършен оглед на място, в присъствието на ТД „Държавно горско стопанство“ София, Изпълнителна агенция по горите – Дирекция „Природен парк“ Витоша. Към настоящия момент се изготвя протокол на комисията.

След влизане в сила на издадените заповеди, собствениците ще получат покана за доброволно премахване. В случай, че не бъдат изпълнени, Столична община ще пристъпи към действия по принудително премахване.

През миналата година в имота на хотел „Аглика“ (бивша резиденция на Тодор Живков) бяха установени още 3 незаконни строежа: едноетажна сграда, с прилежаща тераса и частичен полуподземен етаж-оранжерия, двуетажна офисна сграда, с гараж, складове два навеса и едноетажен склад. Заповедите за премахване бяха обжалвани от собственика, като съдебните производства още не са приключили.

Цялостната проверка на природен парк „Витоша“ продължава и през настоящата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оцелялата в Рила твърди, че е получила есемес от Господ
Оцелялата в Рила твърди, че е получила есемес от Господ
Още едно бебе с антитела срещу COVID-19 се роди у нас
Още едно бебе с антитела срещу COVID-19 се роди у нас