НОВИНИ

Разследват причината за пожара в пристанището на Бейрут

димът бейрут токсичен предупреждават грийнпийс
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:36, 11.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Ливан започна разследване на пожара в склад в свободната зона на пристанището в Бейрут, пламнал вчера. Само преди месец в района избухна експлозия след възпламеняването на 2750 тона амониев нитрат. Загинаха над 190 души, нанесени бяха и огромни материални щети.

Огънят вчера избухна в склад, където агенция за помощ съхранява хранителни помощи, предимно олио. Пожарникарите и военните служители прекараха часове в борбата с огъня, използвайки и хеликоптери.

Кадри, споделени в социалните мрежи, показват как пристанищни служители бягат, когато пожарът избухва в безмитната зона в пристанището в четвъртък. Ръководителят на Червения кръст на Ливан Джордж Кетане каза, че някои хора са пострадали от задух, но няма данни за сериозно пострадали.

Ливанската армия обяви в Туитър вчера, че военната полиция е започнала разследване на пожара.

Директорът на пристанището Басем ал Каиси каза по-рано за радиостанция "Гласът на Ливан", че пожарът е започнал в склад, където са били складирани бъчви с олио, и след това се е разпространил наблизо. "Рано е да се знае дали това е резултат от топлина или някаква друга грешка", каза той.

Министърът на благоустройството каза пред местните медии, че първоначалните индикации предполагат, че пожарът е започнал от площадка на ремонтни дейности на пристанището.

Междувременно от организацията "Грийнпийс" предупредиха жителите в столицата на Ливан да се предпазят от "токсичен" дим след пожара в пристанищния склад, където се твърди, че се съхранявали олио и гуми.

"Изгарянето на гуми произвежда много фини частици, видим дим и пепел, но също така и много летливи органични замърсители, които могат да се вдишат дори извън димната завеса", заявиха защитниците на околната среда. "Димът може да съдържа силно токсични и канцерогенни съединения, въглерод и други прахови частици и киселинни газове", предупредиха от организацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборите за президент на Барселона през март догодина
Изборите за президент на Барселона през март догодина
75 млн. лева се насочват към болниците за стари дългове
75 млн. лева се насочват към болниците за стари дългове