НОВИНИ

Река Ганг разкрива погребани жертви на COVID-19 в Индия

река ганг разкрива погребани жертви covid индия
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:26, 26.06.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

При сезонното наводнение в коритото на река Ганг стихията изрови плитки гробове и разкрива някои от стотиците тела, които са били погребани от реката по време на скорошния скок в пандемията в Индия, съобщи Агенция "Франс прес".

Нерадж Кумар Сингх, служител в северния град Алахабад, заяви, че през последните три седмици е трябвало да бъдат кремирани почти 150 тела.

"Ние не ексхумираме никакви тела, а само тези, които изплуват поради повишаване на нивото на водата, се кремират", каза той.

"Районът се простира на километър и предполагаме, че има погребани около 500-600 тела", каза Сингх пред "Франс прес". Взимат се всички предпазни мерки при работа с телата, докато се изпълняват последните ритуали.

Смята се, че повечето са починали от коронавирус през април и май, когато Индия е била засегната от скок на инфекции, които претрупаха болниците в много райони.

Някои семейства не са могли да си позволят дърва за традиционни индуистки кремации, така че телата са били потопени в Ганг или погребани в пясъчни брегове в непосредствена близост до реката.

Сега тези райони са наводнени, тъй като поради ежегодните мусонни дъждове реката приижда, отмива пясъка и разкрива труповете. Броят на тези гробове породи подозрения, че общата смъртност на Индия от пандемията може да надхвърли милион, няколко пъти повече от официалните жертви от почти 400 000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трус разлюля Черна гора
Трус разлюля Черна гора
Легендата Дино Дзоф: Отборът ще подобри рекорда ми
Легендата Дино Дзоф: Отборът ще подобри рекорда ми