НОВИНИ

Рио де Жанейро няма да преименува "Маракана" на "Крал Пеле"

рио жанейро преименува маракана крал пеле
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:42, 08.04.2021
Чете се за: 01:35 мин.
Още
Слушай новината

Рио де Жанейро изостави плановете да преименува легендарния стадион "Маракана" в чест на Пеле след недоволство от фенове.

Официалното предложение стадионът, домакин на финала на Мондиал 2014 и откриващата церемония на Игрите през 2016, да бъде прекръстен на легендарния бразилски голмайстор, беше отхвърлено от губернатора на щата Клаудио Кастро.

Миналия месец законодателната власт на Рио гласува стадионът да бъде преименуван на "Крал Пеле", но феновете бяха разгневени от премахването на съществуващото официално име Марио Фильо – на журналиста, който лобира за изграждането му през 40-те години на миналия век.

Повечето бразилци наричат стадиона просто "Маракана" на квартала, в който се намира. Много критици на промяната на името също счетоха за неприемливо преименуването на емблематичното съоръжение на играч, който никога не е живял в щата.

Клаудио Кастро наложи вето на промяната, след като законодателната власт, която направи предложението, оттегли подкрепата си заради негодуванието. Сред тези, които се обявиха против проекта, беше Герсон – съотборник на Пеле в отбора, станал световен шампион през 1970, и внука на Марио Фильо. Герсон определи идеята като "абсурдна".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецакция в Италия срещу "Ндрангета"
Спецакция в Италия срещу "Ндрангета"
Строга карантина в Онтарио за 4 седмици
Строга карантина в Онтарио за 4 седмици