НОВИНИ

Роботизирани системи изместват класическата търговия на енергийната борса

В сегмента "В рамките на деня" все по-популярна е системата за роботизирана търговия

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:21, 27.09.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
роботизирани системи изместват класическата търговия енергийната борса
Снимка:
Слушай новината

Вече половината от сделките на енергийната борса в сегмента "В рамките на деня" се извършват чрез роботизирана търговия. Това показват отчетите на Българската независима енергийна борса, която отбеляза своята десетгодишнина. Целта на компанията е до края на 2025 г. над 70 на сто от сегмента да се извършва посредством роботи. Причина за предпочитането на този вид система е бързината, с която се осъществяват сделките.

Сред основните цели на борсата за следващата година е и намаляване на времето преди реалното получаване на електроенергията от 60 на 30 минути. Така сделките ще приключват половин час преди да може купувача реално да потреби тока.

Най-силният сегмент на енергийната борса остава пазарът "Ден напред", следван от "пазара на дългосрочни договори" и "пазара в рамките на деня". Българската енергийна борса е свързана с пазарите на Гърция и Румъния като при свободни капацитети електроенергията може да се движи извън границите на трите държави.

Основен доставчик на електроенергията за пазара у нас все още са държавните компании - АЕЦ "Козлодуй", тецовете и водноелектрическите централи. Следващ производител по значимост са фотоволтаиците. Справка на страницата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показва, че най-голям доставчик на ток остава ядрената централа. Тя осигурява между 30% и 45% от тока у нас. През деня процентът намалява заради включването на слънчевите централи.

През тази година намалява потреблението и производството на електроенергия, показват данните на ЕСО. До 22 септември произведеният ток е с близо 7% по-малко, а използвания е по-малко с 1,2 на сто. Намалява производството на електроенергия от базовите централи, което се дължи преди всичко на спирането на един от американските тецове в Маришкия басейн, както и неконкурентността на държавния ТЕЦ "Марица изток 2".

Нараства обаче производството на ток от възобновяеми източници. С почти 39% повече е тока произведен от големи централи, а с 35 на сто от малки. Увеличава се и производството на електроенергия от ВЕЦ. Именно водните централи се използват за балансиране на произведените големи количества ток от фотоволтаици. Неколкократно от ЕСО са сигнализирали, че системата се управлява все по-трудно заради дисбаланса на производството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диего Симеоне: Спечелихме трите точки с търпение в защита
Диего Симеоне: Спечелихме трите точки с търпение в защита
Пенярол отстрани Фламенго и се класира за полуфиналите на Копа Либертадорес
Пенярол отстрани Фламенго и се класира за полуфиналите на Копа Либертадорес