НОВИНИ

Рони О'Съливан за шести път е на световния връх

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:13, 17.08.2020
Чете се за: 02:15 мин.
Други спортове
рони 39съливан шести път световния връх

"Ракетата" надигра с 18-8 фрейма във финалня двубой "Война от Кетъринг" Кайрън Уилсън и за първи път от 2013-та насам спечели надпреварата в "Крусибъл".

През целия турнир "Гения от Чигуел" демоснтрира отлична форма, която му помогна да спечели оспорваните битки с Марк Уилямс и Марк Селби в четвъртфиналната и полуфиналната фаза.

За Рони всичко започна с експресен успех нас Тепчая Ун-Но само за 1 час и 48 минути игрово време. Категоричното 10:1 намекна на всички, че О'Съливан е дошъл, за да спечели.

Вторият кръг дойде първото по-сериозно препятствие за "Ракетата" - Дин Дзюнхуей. След първите две сесии нищо не разделяше двамата и тогава при 8:8 Рони приключи на висока скорост.

В типичния си високоскоростен и агресивен стил само за 67 минути О'Съливан стигна до крайния успех с 13:10, за да се класира за 19-ти път за четвъртфиналите на Световното Първенство. Така той изравни постижението на Стивън Хендри, който също деветнадесет пъти е бил част от топ 8 в "Крусибъл".

На 1/4 финала съперник на "Ракетата" бе Марк Уилямс като уелсецът стартира ударно и спечели първата сесия с 6:2.

Рони обаче излезе пределно мотивиран във втората и успя да изравни за 8:8.

Двамата продължиха да се движат фрейм за фрейм до 10:10, когато серия от три поредни партии за "Ракетата" му донесе крайния успех.

В полуфиналната фаза той бе въвлечен в истински трилър срещу Марк Селби. Рони взе крехък аванс от 5:3 в откриващия сеанс. В следващите два обаче ситуацията коренно се промени и "Веселяка" от Лестър обърна развоя до 13:11 в своя полза.

Трикратният световен шампион се доближи на само един фрейм от успеха при 16:14 в решителната сесия, наказвайки неубедителната игра на Рони.

Това като че ли подразни О'Съливан, който в следващия един час не позволи на опонента си да вкара и една топка, за да изравни при 16:16.

33-та партия отново започна с надмощие за "Гения от Чигуел", който взе необходимия му аванс, осигурявайки си преднина от четири снукъра.

Селби, в типичния си стил, отказа да се предаде, но "Ракетата" удържа и се класира за финала.

Последния двубой за Рони бе срещу високо-летящия Кайрън Уилсън. "Война от Кетъринг" по щастлив начин премина първото стъпало в Шефилд, след отказването на Антъни Хамилтън, но впоследствие доказа, че мястото му е на финала.

Във втрия кръг той отстрани Мартин Гууд след 13:9 в двубой, който никак не бе лесен.

На четвъртфинала Уилсън отстрани действащия към онзи момент световен шампион Джъд Тръмп със същия резултат. Загубата на "Асото в колодата" позволи за пореден път да възтържествува прословутото "Проклятие на Крусибъл", според което нито един световен шампион не успява да защити първата си титла.

На полуфинала Кайрън, по подобие на Рони се нуждаеше от всичките 33 фрейма, за да пребори шоталндеца Антъни Макгил.

Последната партия ще остане за винаги в историята на "Крусибъл", след като двамата направиха куп фалове. В край на сметка след флук, "Война от Кетъринг" стигна до битката за титлата.

Последният двубой започна с превъзходство за О'Съливан, който поведе след 6:2 в първата сесия. Във втората Кайрън направи опит да се върне в срещата като бе близо да намали изоставането си до само една партия. В край на сметка "Ракетата" се оттегли с преднина от 10:7.

Третата сесия се оказа ключова за развитието на битката, след като "Ракетата" тотално доминира в нея и я спечели с 7:1.

Така същата вечер Рони се върна, за да вземе единствената му необходима партия. Това се случи още в откриващия фрейм и по този начин за шести път О'Съливан вдигна световната титла.

Шампионатът в "Крусибъл", макар и в необичайно време, предложи наистина някои драматични моменти.

Като започнем от царя на дългите мачове Антъни Макгил, преминем през трудностите на Селби в първите два кръга, максимумът на Джон Хигинс срещу Кърт Мафлин, първата норвежка победа в "Крусибъл" и стигнем чак до уникалната драма в полуфиналите.

Въпреки липсата на зрители като изключим финалния сблъсък, емоциите в залата ще останат завинаги в съзнанието на всички фенове на джентълменския спорт.

Добрата новина за всички тях е, че съвсем скоро майсторите на щеката ще се завърнат, за да ни радват с невероятните си умения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Прагът на бедност, предложен от правителството, е удар по най-уязвимите групи
Корнелия Нинова: Прагът на бедност, предложен от правителството, е удар по най-уязвимите групи
Симона Халеп триумфира в Прага
Симона Халеп триумфира в Прага